Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke (CROSBI ID 478175)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana
hrvatski
Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke
U radu je ispitivan utjecaj dodatka nekoliko hidrokoloida (guar, karboksimetilceluloza, karagen, amidirani pektin te inulin) na reološka svojstva 10 %-tnih modelnih otopina proteina sirutke pripremljenih iz koncentrata proteina koji su sadržavali 60 % odnosno 80 % proteina. Ispitivanja su obuhvatila određivanje raspodjele veličine čestica Mie-ovom teorijom tzv. "light scatering" upotrebom Malverna DL-3000, veličine proteinskih globula upotrebom skenirajučeg mikroskopa Joel JSM-500, te viskoznosti pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-III, kod temperature od 20 C. Reološki parametri određeni su primjenom zakona potencije. Rezultati ispitivanja fizikalnih svojstava koncentrata proteina sirutke (KPS) u prahu (sa 60 odnosno 80 % proteina) pokazali su da međe njima postoje znatne razlike u veličini čestica, specifičnoj površini te veličini proteinskih globula. Ispitivanja reoloških svojstava pripremljenih modelnih otopina pokazala su da modelne otopine proteina sirutke imaju newtonski karakter dok otopine s dodatkom hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Modelne otopine pripremljene s 80 % koncentratom proteina sirutke imale su znatno veću viskoznost od modelnih otopina pripremljenih sa 60 % KPS-om.
reološka svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi
nije evidentirano
engleski
Rheological properties of whey protein concentrate
nije evidentirano
rheological properties; whey protein concentrate; hydrocoloids058408
nije evidentirano
Podaci o prilogu
39-40-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
predavanje
08.11.2000-11.11.2000
Lovran, Hrvatska