Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ SONIFIKACIJE VOĆNOG NEKTARA BRUSNICE NA UDIO ANTOCIJANA I STUPANJ NEENZIMSKOG POSMEĐIVANJA (CROSBI ID 373199)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vladić, Marija UTJECAJ SONIFIKACIJE VOĆNOG NEKTARA BRUSNICE NA UDIO ANTOCIJANA I STUPANJ NEENZIMSKOG POSMEĐIVANJA / Režek Jambrak, Anet (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Vladić, Marija

Režek Jambrak, Anet

hrvatski

UTJECAJ SONIFIKACIJE VOĆNOG NEKTARA BRUSNICE NA UDIO ANTOCIJANA I STUPANJ NEENZIMSKOG POSMEĐIVANJA

Svrha ovog rada je utvrditi djelovanje ultrazvuka visoke snage, (amplitude i vremena tretiranja) na udio antocijana i stupanj neenzimskog posmeĎivanja. Uzorci voćnog nektra brusnice su tretirani ultrazvukom visoke snage pri 100%, 75% i 50% amplitude i vremenima obrade 3, 6, i 9 minuta. Eksperiment je dizajniran putem potpunog faktorijalnog plana, a rezultati su obraĎeni metodom odzivne površine (RSM), te je proces ultrazvučne obrade optimiran. HPLC metodom identificirani su antocijani: cijanidin-3- glukozilrutinozid, cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i cijanidin-3-soforozid. Boja netretiranog soka je bila najtamnija i sa najvećim udjelom crvene i žute boje. Stupanj neenzimskog posmeĎivanja je najizraženiji kod uzorka tretiranog 9 minuta pri 100% amplitude. Koncentracija ukupnih antocijana je odreĎivana spektrofotometrijski te je najmanja kod netretiranog uzorka uz iznimku jednog uzorka, a slični rezultati su dobiveni i za ukupne fenole. Ovim istraživanjem je utvrĎeno da ni na jedan ispitivani parametar svih uzoraka vrijeme obrade i amlituda te njihovo meĎudjelovanje nisu imali statistički značajan utjecaj.

ultrazvuk visoke snage; faktorijalni plan; antocijani; brusnica; stupanj neenzimskog posmeđivanja

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF CRANBERRY NECTAR SONIFICATION ON ANTHOCYANINS CONTENT AND DEGREE OF NONENZYMATIC BROWNING

nije evidentirano

ultrasound; anthocyanins; total phenolic content; cranberry; color; degree of nonenzymatic browning

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

11.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija