PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA (CROSBI ID 373213)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Studen, Ana
Režek Jambrak, Anet
hrvatski
PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA
U posljednje vrijeme, ultrazvuk visokog intenziteta je predmet mnogih istraživanja zbog nedestruktivne metode obrade prehrambenih proizvoda. Obrada ultrazvukom je jedna od novih tehnologija koja je ostvarila značajne rezultate u prehrambenoj tehnologiji. Ultrazvuk visoke snage, frekvencija od 20 do 100 kHz se smatra "snažnim ultrazvukom" jer izaziva kavitacije i ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Na hranu obrađenu ultrazvukom, osim kavitacije utječe i poboljšani prijenos mase. U radu su prikazane različite primjene ultrazvuka u obradi prehrambenih proizvoda. Ultrazvuk visoke snage se upotrebljava za poboljšanje specifičnih procesa poput ekstrakcije, sterilizacije, sušenja, zamrzavanja ili kao analitička metoda za utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava hrane. Tretiranje ultrazvukom visokog intenziteta pokazalo se kao povoljna metoda za obradu prehrambenih proizvoda, uštedu energije i očuvanje kvalitete proizvoda.
ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena industrija; obrada prehrambenih proizvoda; kavitacija; sonokemija
nije evidentirano
engleski
PROCESSING OF FOOD AND FOOD PRODUCTS WITH HIGH INTENSITY ULTRASOUND
nije evidentirano
high-intensity ultrasound; food industry; processing food products; cavitation; sonochemistry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
11.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb