Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA (CROSBI ID 373213)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Studen, Ana PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA / Režek Jambrak, Anet (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Studen, Ana

Režek Jambrak, Anet

hrvatski

PROCESIRANJE HRANE I PREHRAMBENIH PROIZVODA ULTRAZVUKOM VISOKOG INTENZITETA

U posljednje vrijeme, ultrazvuk visokog intenziteta je predmet mnogih istraživanja zbog nedestruktivne metode obrade prehrambenih proizvoda. Obrada ultrazvukom je jedna od novih tehnologija koja je ostvarila značajne rezultate u prehrambenoj tehnologiji. Ultrazvuk visoke snage, frekvencija od 20 do 100 kHz se smatra "snažnim ultrazvukom" jer izaziva kavitacije i ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Na hranu obrađenu ultrazvukom, osim kavitacije utječe i poboljšani prijenos mase. U radu su prikazane različite primjene ultrazvuka u obradi prehrambenih proizvoda. Ultrazvuk visoke snage se upotrebljava za poboljšanje specifičnih procesa poput ekstrakcije, sterilizacije, sušenja, zamrzavanja ili kao analitička metoda za utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava hrane. Tretiranje ultrazvukom visokog intenziteta pokazalo se kao povoljna metoda za obradu prehrambenih proizvoda, uštedu energije i očuvanje kvalitete proizvoda.

ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena industrija; obrada prehrambenih proizvoda; kavitacija; sonokemija

nije evidentirano

engleski

PROCESSING OF FOOD AND FOOD PRODUCTS WITH HIGH INTENSITY ULTRASOUND

nije evidentirano

high-intensity ultrasound; food industry; processing food products; cavitation; sonochemistry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

11.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija