Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 332896)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šantor, Darko
Novaković, Predrag
Slačanac, Vedran
hrvatski
Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
Svrha rada bila je prikazati razlike i prednosti acidofilnog kozjeg pred acidofilnim kravljim mlijekom u pogledu teksture, to jest reoloških svojstava, kao i utvrditi utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu te skladištenja na reološke osobine acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko imalo je mekšu konzistenciju u odnosu na kravlje acidofilno mlijeko, ali i stabilniju teksturu. Dodatkom obranog mlijeka u prahu linearno se povećavala vrijednost koeficijenta konzistencije do udjela 5% dodanog obranog mlijeka u prahu. Tijekom skladištenja vrijednosti koeficijenta konzistencije rasle su kod kozjeg i kravljeg acidofila do trećeg dana. Nakon toga došlo je do stagnaacije, pa čak i smanjenja čvrstoće teksture acidofla od kozjeg i kravljleg mlijeka. Pad čvrstoće teksture bio je izraženiji kod acidofilnog kravljeg mlijeka.
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; dodatak obranog mlijeka u prahu; reološka svojstva; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Comparation between rheological properties between goat and cow acidophilus milk
nije evidentirano
goat and cow acidophilus milk; addition of skimmed milk powder; rheological properties; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
21.01.1998.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek