Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 332896)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šantor, Darko Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka / Novaković, Predrag (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1998

Podaci o odgovornosti

Šantor, Darko

Novaković, Predrag

Slačanac, Vedran

hrvatski

Usporedba reoloških osobina acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka

Svrha rada bila je prikazati razlike i prednosti acidofilnog kozjeg pred acidofilnim kravljim mlijekom u pogledu teksture, to jest reoloških svojstava, kao i utvrditi utjecaj dodatka obranog mlijeka u prahu te skladištenja na reološke osobine acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko imalo je mekšu konzistenciju u odnosu na kravlje acidofilno mlijeko, ali i stabilniju teksturu. Dodatkom obranog mlijeka u prahu linearno se povećavala vrijednost koeficijenta konzistencije do udjela 5% dodanog obranog mlijeka u prahu. Tijekom skladištenja vrijednosti koeficijenta konzistencije rasle su kod kozjeg i kravljeg acidofila do trećeg dana. Nakon toga došlo je do stagnaacije, pa čak i smanjenja čvrstoće teksture acidofla od kozjeg i kravljleg mlijeka. Pad čvrstoće teksture bio je izraženiji kod acidofilnog kravljeg mlijeka.

kozje i kravlje acidofilno mlijeko; dodatak obranog mlijeka u prahu; reološka svojstva; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Comparation between rheological properties between goat and cow acidophilus milk

nije evidentirano

goat and cow acidophilus milk; addition of skimmed milk powder; rheological properties; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

21.01.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija