Alergijske reakcije na hranu (CROSBI ID 185604)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Turkalj, Mirjana ; Mrkić, Iva.
hrvatski
Alergijske reakcije na hranu
Alergija na hranu je česta bolest koja zahvaća 11-26 milijuna ljudi na području Europe. Incidencija je veća u djece (5-8%), nego u odraslih (1-3%). Mehanizam nastanka alergije na hranu danas još uvijek nije poznat. Mnoga su otvorena pitanja, npr. «Zašto neke osobe razviju alergiju na hranu? Zašto se na neku hranu češće javlja alergija? Zašto neka djeca razviju toleranciju?» Prepoznavanje alergije na hranu je često temeljeno na simptomima i ponekad može biti teško. Navedeno proizlazi iz činjenice da se alergija na hranu može manifestirati širokim spektrom simptoma koji mogu varirati, od kroničnih gastrointestinalnih do teških, po život opasnih, anafilaktičkih reakcija. U dijagnostici alergije na hranu od male su pomoći in vitro testovi, osobito u ne- IgE posredovanim alergijskim bolestima. Trenutačno ne postoji sigurna i učinkovita terapija u liječenju bolesnika s alergijom na hranu, a liječenje se temelji na eliminacijskoj dijeti koja značajno narušava kvalitetu života navedenih bolesnika.
alergija na hranu; gastrointestinalni trakt; imunoglobulin E
nije evidentirano
engleski
Allegic reactions to food
nije evidentirano
food hypersensitivity; gastrointestinal tract; immunoglobulin E
nije evidentirano