Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergijske reakcije na hranu (CROSBI ID 185604)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Turkalj, Mirjana ; Mrkić, Iva. Alergijske reakcije na hranu // Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora, 134 (2012), 168-173

Podaci o odgovornosti

Turkalj, Mirjana ; Mrkić, Iva.

hrvatski

Alergijske reakcije na hranu

Alergija na hranu je česta bolest koja zahvaća 11-26 milijuna ljudi na području Europe. Incidencija je veća u djece (5-8%), nego u odraslih (1-3%). Mehanizam nastanka alergije na hranu danas još uvijek nije poznat. Mnoga su otvorena pitanja, npr. «Zašto neke osobe razviju alergiju na hranu? Zašto se na neku hranu češće javlja alergija? Zašto neka djeca razviju toleranciju?» Prepoznavanje alergije na hranu je često temeljeno na simptomima i ponekad može biti teško. Navedeno proizlazi iz činjenice da se alergija na hranu može manifestirati širokim spektrom simptoma koji mogu varirati, od kroničnih gastrointestinalnih do teških, po život opasnih, anafilaktičkih reakcija. U dijagnostici alergije na hranu od male su pomoći in vitro testovi, osobito u ne- IgE posredovanim alergijskim bolestima. Trenutačno ne postoji sigurna i učinkovita terapija u liječenju bolesnika s alergijom na hranu, a liječenje se temelji na eliminacijskoj dijeti koja značajno narušava kvalitetu života navedenih bolesnika.

alergija na hranu; gastrointestinalni trakt; imunoglobulin E

nije evidentirano

engleski

Allegic reactions to food

nije evidentirano

food hypersensitivity; gastrointestinal tract; immunoglobulin E

nije evidentirano

Podaci o izdanju

134

2012.

168-173

objavljeno

0024-3477

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Indeksiranost