Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama (CROSBI ID 185650)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka ; Vahčić, Nada ; Đugum, Jelena ; Mrvčić, Jasna ; Markov, Ksenija Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama // Veterinarska stanica, 43 (2012), 4; 293-300

Podaci o odgovornosti

Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka ; Vahčić, Nada ; Đugum, Jelena ; Mrvčić, Jasna ; Markov, Ksenija

hrvatski

Mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica proizvedenih s različitim komercijalnim starter kulturama

Svrha ovog rada bila je utvrditi koja vrsta komercijalnih starter kultura (A-mješovita kultura Pediococcus i Staphylococcus ili B-mješovita kultura Lactobacillus i Staphylococcus) može dati bolja mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva industrijskih kobasica. Stoga se s odabranim komercijalnim starter kulturama krenulo u industrijsku proizvodnju palete pilot proizvoda različitih fermentiranih kobasica - zimske, čajne, srijemske i kulenove seke. Određivala su se mikrobiološka, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju da su komercijalne starter kulture B primjenjivije u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica, s obzirom da je njihovo korištenje rezultiralo poboljšanom mikrobiološkom sigurnošću i senzorskim svojstvima kao i održivošću fizikalno-kemijskih svojstava gotovih mesnih proizvoda.

industrijske kobasice; svojstva; komercijalne starter kulture

nije evidentirano

engleski

Microbiological, physico-chemical and sensory properties of sausages produced with different commercial starter cultures

nije evidentirano

industrial sausages; properties; commercial starter cultures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43 (4)

2012.

293-300

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija