Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima (CROSBI ID 332941)

Ocjenski rad | diplomski rad

Flisar, Melita Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima / Novaković, Predrag (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1999

Podaci o odgovornosti

Flisar, Melita

Novaković, Predrag

Slačanac, Vedran

hrvatski

Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima

Cilj rada bio je usporediti brzine fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka, kao i utjecaj dodataka različitih koncentracija voćnih sokova jabuke i limuna na brzine fermentacije i grušanja. Dobiveni rezultati mjerenja su analizirani na izabranim i nekim novim reološkim i statističkim modelima. Dodatak koncentrata limuna i jabuke inhibirao je pojedine faze acidofilne fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko počimalo je grušati oko 50 minuta kasnije od kravljeg acidofilnog mlijeka. Koncentrati voćnih sokova ometali su grušanje kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka, ukoliko su bili dodani u koncentraciji većoj od 2%. to je posebno bilo izraženo kod dodatka koncentrata soka limuna. Kao najpogodniji modeli za analizu rezultata mjerenja pokazakli su se, osim klasičnog Ostwald-Reinerovog "zakona potencije", model eksponencijalnog pada viskoznosti u ovisnosti o stupnju brzine smicanja i model linearnog logaritamskog porasta vrijednosti napona smicanja s brzzinom smicanja.

kozje i kravlje acidofilno mlijeko; fermentacija; reološki i statistički modeli; dodaci

nije evidentirano

engleski

Application of rheological and statistical models on acidophilic fermentation of goat and cow milk with additives

nije evidentirano

goat and cow acidophilus milk; fermentation; rheological and statistical models; additives

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

17.06.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija