Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima (CROSBI ID 332941)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Flisar, Melita
Novaković, Predrag
Slačanac, Vedran
hrvatski
Primjena reoloških i statističkih modela na acidofilnu fermentaciju kozjeg i kravljeg mlijeka s dodacima
Cilj rada bio je usporediti brzine fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka, kao i utjecaj dodataka različitih koncentracija voćnih sokova jabuke i limuna na brzine fermentacije i grušanja. Dobiveni rezultati mjerenja su analizirani na izabranim i nekim novim reološkim i statističkim modelima. Dodatak koncentrata limuna i jabuke inhibirao je pojedine faze acidofilne fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Kozje acidofilno mlijeko počimalo je grušati oko 50 minuta kasnije od kravljeg acidofilnog mlijeka. Koncentrati voćnih sokova ometali su grušanje kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka, ukoliko su bili dodani u koncentraciji većoj od 2%. to je posebno bilo izraženo kod dodatka koncentrata soka limuna. Kao najpogodniji modeli za analizu rezultata mjerenja pokazakli su se, osim klasičnog Ostwald-Reinerovog "zakona potencije", model eksponencijalnog pada viskoznosti u ovisnosti o stupnju brzine smicanja i model linearnog logaritamskog porasta vrijednosti napona smicanja s brzzinom smicanja.
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; fermentacija; reološki i statistički modeli; dodaci
nije evidentirano
engleski
Application of rheological and statistical models on acidophilic fermentation of goat and cow milk with additives
nije evidentirano
goat and cow acidophilus milk; fermentation; rheological and statistical models; additives
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
17.06.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek