Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze (CROSBI ID 373734)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zorinc, Gregor Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze / Findrik Blažević, Zvjezdana (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2012

Podaci o odgovornosti

Zorinc, Gregor

Findrik Blažević, Zvjezdana

hrvatski

Optimiranje uvjeta razbijanja stanica kvasca radi dobivanja enzima fumaraze

U radu je provedeno optimiranje uvjeta razbijanja stanica pekarskog kvasca da bi se dobila maksimalna volumna aktivnost fumaraze, kao i maksimalna koncentracija proteina u uzorku. Razbijanje stanica je provedeno pomoću staklenih kuglica na homogenizatoru. Napravljen je eksperimentalni plan koji se sastojao od 8 x 2 eksperimenata (plan eksperimenta 23 – svaki je eksperiment ponovljen dvaput). Optimirane su sljedeće varijable: masa staklenih kuglica (1 - 20 g), masa (udio) kvasca (1 - 9 g) i promjer staklenih kuglica (0, 3 – 4 mm). Vrijeme razbijanja stanica je bilo 30 minuta. Za optimiranje je korišten programski paket Design Expert koji u sebi sadrži analizu varijance (ANOVA). Eksperimentalni podaci su transformirani korištenjem logaritamske funkcije te je razvijen statistički model koji opisuje utjecaje odabranih varijabli na funkcije cilja (volumnu aktivnost fumaraze i koncentraciju proteina). Na temelju statističke analize je utvrđeno da svaka od tri odabrane varijable značajno utječe na pojedinu funkciju cilja, kao i njihovi međusobni utjecaji. Dobivena je optimalna volumna aktivnost fumaraze i maksimalna koncentracija proteina kod slijedećih vrijednosti varijabli: masa kvasca od 9 g, masa staklenih kuglica od 20 g, promjer staklenih kuglica od 4 mm. Pri danim je uvjetima postignuta aktivnost fumaraze od 51, 9 U cm-3 i koncentracija proteina od 52, 44 mg cm-3.

pekarski kvasac; optimiranje; plan eksperimenta

nije evidentirano

engleski

Optimization of yeast cell disruption process for fumarase isolation

nije evidentirano

baker's yeast; optimization; experimental plan

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

10.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija