Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta (CROSBI ID 332949)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tripić, Tamara
Vitale, Ljubinka; Kralj-Klobučar, Nada
Vitale, Ljubinka
hrvatski
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta
S ciljem sagledavanja promjena u bjelanjku koje prate starenje neoplođenih jaja i razvoj embrija u oplođenim jajima, praćena je aktivnost nekoliko hidrolitičkih enzima, pH i koncentracija proteina tijekom ova dva procesa. U prvih 10 dana razvoja embrija uočeno je različito ponašanje tri ispitivana enzima. Specifična aktivnost aminopeptidaze (Leu-2Na kao supstrat) u bjelanjku nakon početnog pada ostaje konstantna, kolinesterazna aktivnost raste tijekom ispitanog perioda, a aktivnost N-acetil-beta-glukozaminidaze se brzo gubi. Koncentracija proteina tijekom 10 dana inkubacije oplođenih jaja znatno se povećava, što govori u prilog proteolize.
hidrolitički enzimi; kokošje jaje; bjelanjak
nije evidentirano
engleski
Hidrolytic enzymes in chicken egg-white
nije evidentirano
hidrolytic enzymes; chicken egg-white
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
10.06.1996.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb