Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa (CROSBI ID 589391)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Miličević, Dijana ; Aljić, Mirna ; Ačkar, Đurđica ; Selimović, Amel ; Iličković, Zoran ; Ademović, Zahida ; Pešić, Dijana Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa // Zbornik sažetaka Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" / Jukić, Ante (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 84-84

Podaci o odgovornosti

Miličević, Dijana ; Aljić, Mirna ; Ačkar, Đurđica ; Selimović, Amel ; Iličković, Zoran ; Ademović, Zahida ; Pešić, Dijana

hrvatski

Utjecaj ekstruzije na polifenolne spojeve i boju brašna i keksa

ekstruzija je jedna od novijih i perspektivnih načina obrade koji se koristi u prehrambenoj industriji. Ima višestruku ulogu: visoka temperatura i tlak koji se primjenjuju u toku procesa dovode do promjene sastojaka, prije svega proteina i škroba, a također se mijenjaju i organoleptička svojstva, prije svega tekstura. Ekstruzija utječe i na poboljšanje probavljivosti proteina i prehrambenih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi kako ekstruzija utječe na ukupne polifenolne spojeve u brašnu i keksima koji su od tog brašna napravljeni, te na boju gotovih proizvoda. Prema očekivanjima, količina polifenola se u brašnu smanjila nakon ekstruzije, kao i u svim vrstama keksa u kojima je korišteno ekstrudirano brašno. Kada je u pitanju boja, vidljiva je razlika kod ekstrudiranog brašna i keksa napravljenih od tog brašna, pa se može zaključiti da je ekstruzija značajno utjecala i na promjenu boje kako brašna tako i keksa.

ekstruzija; brašno; keks; polifenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

Influence of extrusion on polyphenol compounds and colour of flour and cookies

nije evidentirano

extrusion; flour; cookies; polyphenol compounds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

84-84.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jukić, Ante

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-29-0

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

poster

13.09.2012-15.09.2012

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija