Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes (CROSBI ID 373825)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kozina, Marina Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes / Šatalić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Kozina, Marina

Šatalić, Zvonimir

hrvatski

Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes

Glikemijski indeks (GI) se koristi kao pokazatelj postprandijalne promjene razine glukoze u krvi. Praćenje razine glukoze u krvi važno je zbog načina na koji glukoza djeluje u organizmu, a posebno je važno kod osoba koje boluju od dijabetesa. Glikemijsko opterećenje (GL) je poboljšanje koncepta GI jer uzima u obzir GI i količinu ugljikohidrata u realnoj količini konzumirane hrane. Provedeno istraživanje obuhvatilo je 24 žene odrasle životne dobi od kojih 12 boluje od dijabetesa, te su se njihovi podaci usporedili sa kontrolnom grupom žena sličnih karakteristika koje ne boluje od navedene bolesti. Korišten je opći upitnik i dijetetička metoda 24-satnog prisjećanja. Prosječan GI namirnica obiju skupina je 51, 2 ± 3, 04 . U obje skupine prevladava nisko GL. Skupina ispitanica oboljelih od dijabetesa bilježi veći unos namirnica visokog GI te stoga i veći GL prehrane. Nije utvrđena statistički značajna razlika GI i GL hrane između žena oboljelih od dijabetesa tip 2 i kontrolne skupine (p>0, 05).

glikemijski indeks; glikemijsko opterećenje; dijabetes

nije evidentirano

engleski

Glycemic index, glycemic load and diabetes

nije evidentirano

glycemic index; glycemic load; diabetes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

13.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija