Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes (CROSBI ID 373825)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kozina, Marina
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i dijabetes
Glikemijski indeks (GI) se koristi kao pokazatelj postprandijalne promjene razine glukoze u krvi. Praćenje razine glukoze u krvi važno je zbog načina na koji glukoza djeluje u organizmu, a posebno je važno kod osoba koje boluju od dijabetesa. Glikemijsko opterećenje (GL) je poboljšanje koncepta GI jer uzima u obzir GI i količinu ugljikohidrata u realnoj količini konzumirane hrane. Provedeno istraživanje obuhvatilo je 24 žene odrasle životne dobi od kojih 12 boluje od dijabetesa, te su se njihovi podaci usporedili sa kontrolnom grupom žena sličnih karakteristika koje ne boluje od navedene bolesti. Korišten je opći upitnik i dijetetička metoda 24-satnog prisjećanja. Prosječan GI namirnica obiju skupina je 51, 2 ± 3, 04 . U obje skupine prevladava nisko GL. Skupina ispitanica oboljelih od dijabetesa bilježi veći unos namirnica visokog GI te stoga i veći GL prehrane. Nije utvrđena statistički značajna razlika GI i GL hrane između žena oboljelih od dijabetesa tip 2 i kontrolne skupine (p>0, 05).
glikemijski indeks; glikemijsko opterećenje; dijabetes
nije evidentirano
engleski
Glycemic index, glycemic load and diabetes
nije evidentirano
glycemic index; glycemic load; diabetes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
13.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb