Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 373922)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antolić, Maja
Prpić, Zvonimir
hrvatski
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj
Mlijeko je u većini europskih zemalja gospodarski najvažniji kozji proizvod. Riječ je o izvanrednoj živežnoj namirnici koja sadrži sve sastojke potrebne za rast i razvoj mladog organizma, a zbog svojih dijetetskih osobina preporučuje se odraslima i starijima. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka najvažnijih pasmina koza u Hrvatskoj, iz čega je razvidna preradbena, nutritivna i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka. Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka vrlo je složena te je uvjetovana cijelim nizom čimbenika, od kojih je pasmina, odnosno genetski potencijal koze za proizvodnju mlijeka prvi i najvažniji čimbenik. Proizvodnja kozjeg mlijeka u Hrvatskoj temelji se na uvezenim pasminama koza, i to na alpini (ima je najviše), sanskoj i srnastoj kozi, a većina proizvedenoga mlijeka prerađuje se u sir. Kontrolom mliječnosti provođenom od strane Hrvatske poljoprivredne agencije obuhvaćena su uzgojno valjana grla alpina i sanskih koza u Hrvatskoj. Sanske koze se odlikuju većom ukupnom prosječnom količinom proizvedenoga mlijeka u laktaciji nego alpina koze (795 kg : 647 kg), kao uostalom, i dužim razdobljem sekrecije mlijeka (282 : 269 dana). U mlijeku alpina koza tijekom laktacije utvrđen je osjetno veći prosječni sadržaj mliječne masti nego u mlijeku sanskih koza (3, 46 : 3, 24%) te neznatno veći sadržaj bjelančevina (3, 04 : 2, 97%). Međutim, sukladno većoj proizvodnji mlijeka u laktaciji, u sanskih koza utvrđena je znatno veća ukupna laktacijska proizvodnja mliječne masti i bjelančevina nego u alpina koza.
kozje mlijeko; laktacija; sanska koza; francuska alpina
nije evidentirano
engleski
Characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia
nije evidentirano
goat milk; lactation; saanen goat; french alpine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb