Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 373922)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antolić, Maja Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj / Prpić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Antolić, Maja

Prpić, Zvonimir

hrvatski

Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka u Hrvatskoj

Mlijeko je u većini europskih zemalja gospodarski najvažniji kozji proizvod. Riječ je o izvanrednoj živežnoj namirnici koja sadrži sve sastojke potrebne za rast i razvoj mladog organizma, a zbog svojih dijetetskih osobina preporučuje se odraslima i starijima. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka najvažnijih pasmina koza u Hrvatskoj, iz čega je razvidna preradbena, nutritivna i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka. Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka vrlo je složena te je uvjetovana cijelim nizom čimbenika, od kojih je pasmina, odnosno genetski potencijal koze za proizvodnju mlijeka prvi i najvažniji čimbenik. Proizvodnja kozjeg mlijeka u Hrvatskoj temelji se na uvezenim pasminama koza, i to na alpini (ima je najviše), sanskoj i srnastoj kozi, a većina proizvedenoga mlijeka prerađuje se u sir. Kontrolom mliječnosti provođenom od strane Hrvatske poljoprivredne agencije obuhvaćena su uzgojno valjana grla alpina i sanskih koza u Hrvatskoj. Sanske koze se odlikuju većom ukupnom prosječnom količinom proizvedenoga mlijeka u laktaciji nego alpina koze (795 kg : 647 kg), kao uostalom, i dužim razdobljem sekrecije mlijeka (282 : 269 dana). U mlijeku alpina koza tijekom laktacije utvrđen je osjetno veći prosječni sadržaj mliječne masti nego u mlijeku sanskih koza (3, 46 : 3, 24%) te neznatno veći sadržaj bjelančevina (3, 04 : 2, 97%). Međutim, sukladno većoj proizvodnji mlijeka u laktaciji, u sanskih koza utvrđena je znatno veća ukupna laktacijska proizvodnja mliječne masti i bjelančevina nego u alpina koza.

kozje mlijeko; laktacija; sanska koza; francuska alpina

nije evidentirano

engleski

Characteristics of productivity and chemical composition of goat milk in Croatia

nije evidentirano

goat milk; lactation; saanen goat; french alpine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

18.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano