Imunobiotici : prirodne alternative antibiotskim poticateljima rasta (APR) u hrani u proizvodnji konzumnih životinja (CROSBI ID 589855)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Valpotić, Hrvoje ; Valpotić, Ivica ; Vlahović, Ksenija ; Popović, Maja
hrvatski
Imunobiotici : prirodne alternative antibiotskim poticateljima rasta (APR) u hrani u proizvodnji konzumnih životinja
U odnosu na specifičnu imunomodulaciju, nespecifična imunomodulacija je složen pristup u znanstvenom smislu, s obzirom da je nužno uspostaviti ravnotežu izmeñu imunostimulacije i pretjerane aktivacije imunosnog sustava koja je obično škodljiva i usporava rast. U intenzivnoj proizvodnji domaćih konzumnih životinja, napose svinja, poželjan je snažan, brz i održiv imunosni odgovor. Od sredine 80-tih pojavljuju se zanimljivi radovi o brojnim, raznolikim tvarima prirodnog podrijetla koje djeluju kao imunobiotici (IBK) tako da obnavljaju, stimuliraju ili suprimiraju uroñenu i stečenu imunost svinja, pa stoga mogu pospješiti njihov rast i proizvodnost. Od 2006. godine Europska uputstva ograničavaju nekliničku uporabu APR u proizvodnji konzumnih životinja. Shodno tomu, nužno je hitno prilagoñavanje na povlačenje APR kako bi se utvrdili relevantni zdravstveni kriteriji i znanstveno utemeljene preporuke za uvoñenje alternativa antibioticima u hrani. U ovom ćemo radu prikazati poredbene imunomodulacijske osobitosti IBK iz nekoliko izvora, kao što su mikrobi (mikrobiotici), gljive (fungibiotici), biljke (fitobiotici) i životinje (zoobiotici), primijenjenih in vivo u različitim koncentracijama na domaćoj svinji kao model organizmu, u odnosu na naše podatke o imunostimulacijskim učincima nekih mikrobiotika, fungibiotika i zoobiotika testiranih in vivo i in vitro na mladoj prasadi ili njihovim imunosnim stanicama u farmskim pokusima ili u laboratoriju. Unlike specific immunmodulation, nonspecific immunmodulation is a complex concept in scientific terms because there is the necessity to balance immunostimulation against excessive activation of the immune system which is usually damaging and growth-inhibiting. Clearly a more robust, rapid and sustained immune response would be desirable in intensive production of domestic food animals such as pigs. Since the mid 1980's intriguing reports have appeared suggesting that vast variety of substances of natural origin act as immunobiotics (IBC) and can restore, stimulate or suppress porcine innate and adaptive immunity and, hence improve their growth and performance. Since 2006 the European-wide directives are restricting non-clinical use of AGP in food animal production. To accommodate the withdrawal of AGP it now becomes urgent to provide relevant health criteria and scientifically founded recommendations for alternatives to in-feed antibiotics. Herein we will comparatively analyze immunomodulating properties of the IBC from several sources such as microbes (microbiotics), fungi (fungibiotics), plants (phytobiotics) or animals (zoobiotics) applied in vivo in different concentrations using domestic swine as a model organism in relation to our data on immunostimulatory effects of some microbiotics, fungibiotics and zoobiotics tested in vivo and in vitro on young pigs or their immune cells in either on-farm trials or in the laboratory, respectively.
imunobiotici; antibiotici u hrani; konzumne životinje
nije evidentirano
engleski
Immunobiotics : natural alternatives to in-feed antibiotic growth promoters (AGP) in food animal production
U odnosu na specifičnu imunomodulaciju, nespecifična imunomodulacija je složen pristup u znanstvenom smislu, s obzirom da je nužno uspostaviti ravnotežu izmeñu imunostimulacije i pretjerane aktivacije imunosnog sustava koja je obično škodljiva i usporava rast. U intenzivnoj proizvodnji domaćih konzumnih životinja, napose svinja, poželjan je snažan, brz i održiv imunosni odgovor. Od sredine 80-tih pojavljuju se zanimljivi radovi o brojnim, raznolikim tvarima prirodnog podrijetla koje djeluju kao imunobiotici (IBK) tako da obnavljaju, stimuliraju ili suprimiraju uroñenu i stečenu imunost svinja, pa stoga mogu pospješiti njihov rast i proizvodnost. Od 2006. godine Europska uputstva ograničavaju nekliničku uporabu APR u proizvodnji konzumnih životinja. Shodno tomu, nužno je hitno prilagoñavanje na povlačenje APR kako bi se utvrdili relevantni zdravstveni kriteriji i znanstveno utemeljene preporuke za uvoñenje alternativa antibioticima u hrani. U ovom ćemo radu prikazati poredbene imunomodulacijske osobitosti IBK iz nekoliko izvora, kao što su mikrobi (mikrobiotici), gljive (fungibiotici), biljke (fitobiotici) i životinje (zoobiotici), primijenjenih in vivo u različitim koncentracijama na domaćoj svinji kao model organizmu, u odnosu na naše podatke o imunostimulacijskim učincima nekih mikrobiotika, fungibiotika i zoobiotika testiranih in vivo i in vitro na mladoj prasadi ili njihovim imunosnim stanicama u farmskim pokusima ili u laboratoriju. Unlike specific immunmodulation, nonspecific immunmodulation is a complex concept in scientific terms because there is the necessity to balance immunostimulation against excessive activation of the immune system which is usually damaging and growth-inhibiting. Clearly a more robust, rapid and sustained immune response would be desirable in intensive production of domestic food animals such as pigs. Since the mid 1980's intriguing reports have appeared suggesting that vast variety of substances of natural origin act as immunobiotics (IBC) and can restore, stimulate or suppress porcine innate and adaptive immunity and, hence improve their growth and performance. Since 2006 the European-wide directives are restricting non-clinical use of AGP in food animal production. To accommodate the withdrawal of AGP it now becomes urgent to provide relevant health criteria and scientifically founded recommendations for alternatives to in-feed antibiotics. Herein we will comparatively analyze immunomodulating properties of the IBC from several sources such as microbes (microbiotics), fungi (fungibiotics), plants (phytobiotics) or animals (zoobiotics) applied in vivo in different concentrations using domestic swine as a model organism in relation to our data on immunostimulatory effects of some microbiotics, fungibiotics and zoobiotics tested in vivo and in vitro on young pigs or their immune cells in either on-farm trials or in the laboratory, respectively.
immunobiotics; in-feed antibiotics; food animals
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
84-84.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jelaska, Sven D. ; Klobučar, Goran et al.
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo
Podaci o skupu
Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (11 ; 2012)
ostalo
16.09.2012-21.09.2012
Šibenik, Hrvatska