Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 374108)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Matošić, Laura
Prpić, Zvonimir
hrvatski
Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Iako se koze u Hrvatskoj pretežno uzgajaju radi proizvodnje mesa, tijekom posljednja dva desetljeća mlijeko postaje sve važniji kozji proizvod u Hrvatskoj. Naime, uvođenjem pasmina koza visokog genetskog potencijala za mlijeko (francuska alpina, sanska i srnasta koza) osamdesetih godina 20. stoljeća, i po uzoru na europske zemlje s razvijenim kozarstvom, proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka poprima sve veću važnost u Republici Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Hrvatskoj te definirati uzgojna i proizvodna područja, strukturu uzgajivača (proizvođača mlijeka) te odlike genotipova (pasmina) koje se prvenstveno koriste u proizvodnji mlijeka. Pritom su detaljno opisane mliječne odlike alpina, sanskih i srnastih koza u Hrvatskoj (trajanje laktacije, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka).
kozje mlijeko; pasmina; mliječna mast; bjelančevine
nije evidentirano
engleski
Characteristics of goat milk production in Croatia
nije evidentirano
goat milk; breed; milk fat; proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb