Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 374108)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matošić, Laura Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj / Prpić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Matošić, Laura

Prpić, Zvonimir

hrvatski

Odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj

Iako se koze u Hrvatskoj pretežno uzgajaju radi proizvodnje mesa, tijekom posljednja dva desetljeća mlijeko postaje sve važniji kozji proizvod u Hrvatskoj. Naime, uvođenjem pasmina koza visokog genetskog potencijala za mlijeko (francuska alpina, sanska i srnasta koza) osamdesetih godina 20. stoljeća, i po uzoru na europske zemlje s razvijenim kozarstvom, proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka poprima sve veću važnost u Republici Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi odlike proizvodnje kozjeg mlijeka u Hrvatskoj te definirati uzgojna i proizvodna područja, strukturu uzgajivača (proizvođača mlijeka) te odlike genotipova (pasmina) koje se prvenstveno koriste u proizvodnji mlijeka. Pritom su detaljno opisane mliječne odlike alpina, sanskih i srnastih koza u Hrvatskoj (trajanje laktacije, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka).

kozje mlijeko; pasmina; mliječna mast; bjelančevine

nije evidentirano

engleski

Characteristics of goat milk production in Croatia

nije evidentirano

goat milk; breed; milk fat; proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

24.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano