UTJECAJ ADITIVA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I POLIMORFIZAM U PROCESU ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA (CROSBI ID 374118)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čavrag, Ornela
Prlić Kardum, Jasna
hrvatski
UTJECAJ ADITIVA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I POLIMORFIZAM U PROCESU ŠARŽNE KRISTALIZACIJE GLICINA
Kristalizacija je toplinski separacijski proces koji se koristi u svrhu nastajanja nove faze, čišćenja kristala ili separacije smjese. To je primarna metoda za proizvodnju različitih materijala koji se koriste u farmaceutskoj industriji, medicini i drugim granama znanosti. Cilj procesa kristalizacije je dobiti produkt kontrolirane veličine, oblika i zadovoljavajuće čistoće, što se postiže dodatkom različitih količina i vrsta aditiva kao i pravilnim odabirom uvjeta procesa. U postupku šaržne kristalizacije hlađenjem iz vodene otopine glicina (34g glicin/100ml vode) istražen je utjecaj dodatka natrij klorida u širokom rasponu mase (3-21, 8 g NaCl/100ml vode) na: topljivost soli, širinu metastabilne zone, nukleaciju i rast kristala, a posljedično i na granulometrijska svojstva te strukturu kristala. Materijal na kojem se provelo istraživanje je glicin, najjednostavnija aminokiselina koja se nalazi u mnogim proteinima i enzimima. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji, a kristalizira u tri polimorfne strukture (α, β i γ-). Različite količine dodanog natrij klorida pokazale su značajan utjecaj na oblik, raspodjelu veličina kristala i kristalnu strukturu. Dobivenom kristalnom produktu određena je struktura metodom rendgenske difrakcije (XRD), koja ukazuje na pojavu - i - polimorfa glicina u provedenim eksperimentima ovisno o dodanoj količini natrij klorida. Vanjski oblik kristala promatran je svjetlosnim mikroskopom pomoću kojeg je određen omjer njihove dužine i širine (La / Lb) što ukazuje na kvalitetu dobivenog kristalnog produkta.
natrij klorid; glicin; šaržna kristalizacija; granulometrijska svojstva; polimorfizam
nije evidentirano
engleski
THE INFLUENCE OF ADDITIVE ON GRANULOMETRIC CHARACTERISTICS AND POLYMORPHISM IN THE BATCH COOLING GLYICINE CRYSTALLIZATION
nije evidentirano
sodium chloride; glycine; batch crystallization; granulometric characteristics; polymorphism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
25.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb