Odlike mliječnosti alpina i sanskih koza u Hrvatskoj (CROSBI ID 374120)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ilić, Mirjana
Prpić, Zvonimir
hrvatski
Odlike mliječnosti alpina i sanskih koza u Hrvatskoj
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Hrvatskoj temelji se na uvezenim pasminama koza, i to prvenstveno na alpini (ima je najviše) i sanskoj kozi, a većina proizvedenoga mlijeka prerađuje se u sir. Uzevši u obzir činjenicu da su proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka pod utjecajem brojnih čimbenika, od kojih je najvažniji genotip, cilj ovog rada bio je prikazati odlike proizvodnje i kemijskog sastava mlijeka alpina i sanskih koza, kao i čimbenike njegove varijabilnosti. Uzgojno valjana populacija sanske koze obuhvaćena kontrolom mliječnosti odlikovala se je većom ukupnom prosječnom količinom proizvedenoga mlijeka u laktaciji nego alpina koze (795 kg : 647 kg), kao i dužim trajanjem laktacije (282 : 269 dana). U mlijeku alpina koza tijekom laktacije utvrđen je osjetno veći prosječni sadržaj mliječne masti nego u mlijeku sanskih koza (3, 46 : 3, 24%), što je, osim utjecaja genotipa, posljedica postojanja negativne korelacije između količine priozvedenoga mlijeka i sadržaja mliječne masti, budući da su se sanske koze odlikovale znatno većom proizvodnjom mlijeka nego alpina koze.
kozje mlijeko; laktacija; kemijski sastav; redoslijed laktacije; stadij laktacije
nije evidentirano
engleski
Milk yield of Alpine and Saanen goats in Croatia
nije evidentirano
goat milk; lactation; chemical composition; parity; stage of lactation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
26.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb