Suvremene tehnologije prerade bazge (CROSBI ID 374172)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dvorski, Tomislav
Voća, Sandra
hrvatski
Suvremene tehnologije prerade bazge
Bazga je biljka upotrebljavana još od vremena prapovijesti, poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a rado korištena zbog ugodnog i blagog okusa. Samonikla je biljka koja voli obilje svijetla te vlažnu i propusnu zemlju. Razvojem suvremene tehnologije prerade počela se ciljano saditi, prerađivati i koristiti za proizvodnju suvremenog tržišta. U preradi se koristi kora stabla bazge, mladi izboji, listovi, cvijet i plod. U ovom radu opisani su tehnologijski postupci proizvodnje vina, likera i soka od bobica bazge. Razlikujemo 40 vrsta bazge dok se u komercijalnom uzgoju koriste samo dvije, Sambucus canadensis i Sambucus nigra. U Republici Hrvatskoj uz ranije navedenu S.nigra, raste još S. racemosa i S. ebulus. Prva plantaža bazge pod ekološkim nadzorom u Republici Hrvatskoj registrirana je 2004. godine. Bazga je biljka jednostavna za uzgoj zbog velike otpornosti na bolesti i štetnike te je tako pogodna i za ekološki uzgoj. Hrvatska ima sve predispozicije za ekološki uzgoj bazge i preradu njenih dijelova u vrlo kvalitetne i atraktivne prerađevine. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade bazge u prehrambene proizvode primjenom suvremenih tehnologija.
bazga; mogućnosti prerade; suvremene tehnologije prerade
nije evidentirano
engleski
Modern processing technology of elder fruit
nije evidentirano
elder; processing capabilities; modern processing technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
24.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb