Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane (CROSBI ID 374215)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bolarić, Margareta
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane
Prehrana bogata namirnicama niske energetske gustoće, kao što su voće i povrće, povezana je s manjim rizikom od pretilosti i boljim zdravstvenim stanjem, ali je riječ o skupljoj hrani, dok je hrana visoke energetske gustoće, ona bogata šećerom i mastima, jeftinija i pristupačnija, ali je povezana s rizikom od pretilosti i raznih kroničnih bolesti. Cilj ovog rada bio je prikupiti podatke o cijeni hrane niske i visoke energetske gustoće i pokazati kako cijena i ekonomska dostupnost hrane imaju utjecaj na odabir hrane i zdravlje potrošača. Podaci o cijeni i energetskog gustoći su prikupljeni u tri trgovine na području grada Zagreba za ukupno 137 sirovih namirnica i industrijskih proizvoda. Rezultati pokazuju da je hrana niske skuplja od one visoke energetske gustoće (npr. 1000 kcal iz zelenih tikvica (15 kcal/100 g) košta 124, 20 kn, a 1000 kcal iz kiselog vrhnja (138 kcal/100 g) košta 13, 99 kn). Utvrđena je negativna korelacija (r=-0, 40 ; p<0, 001) između energetske gustoće (kcal/100 g) i cijene 1000 kcal. Potrebno je osmisliti strategije kojima bi se cijena hrane niske energetske gustoće smanjila, kako bi se potaknuo njen unos i poboljšala kvaliteta prehrane, a time i zdravlje potrošača.
energetska gustoća; cijena; pretilost; voće i povrće
nije evidentirano
engleski
The impact of relation beetween food prices and energy density on diet quality
nije evidentirano
energy density; price; obesity; fruits and vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
27.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb