Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane (CROSBI ID 374215)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bolarić, Margareta Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane / Šatalić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Bolarić, Margareta

Šatalić, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj odnosa cijene i energetske gustoće hrane na kvalitetu prehrane

Prehrana bogata namirnicama niske energetske gustoće, kao što su voće i povrće, povezana je s manjim rizikom od pretilosti i boljim zdravstvenim stanjem, ali je riječ o skupljoj hrani, dok je hrana visoke energetske gustoće, ona bogata šećerom i mastima, jeftinija i pristupačnija, ali je povezana s rizikom od pretilosti i raznih kroničnih bolesti. Cilj ovog rada bio je prikupiti podatke o cijeni hrane niske i visoke energetske gustoće i pokazati kako cijena i ekonomska dostupnost hrane imaju utjecaj na odabir hrane i zdravlje potrošača. Podaci o cijeni i energetskog gustoći su prikupljeni u tri trgovine na području grada Zagreba za ukupno 137 sirovih namirnica i industrijskih proizvoda. Rezultati pokazuju da je hrana niske skuplja od one visoke energetske gustoće (npr. 1000 kcal iz zelenih tikvica (15 kcal/100 g) košta 124, 20 kn, a 1000 kcal iz kiselog vrhnja (138 kcal/100 g) košta 13, 99 kn). Utvrđena je negativna korelacija (r=-0, 40 ; p<0, 001) između energetske gustoće (kcal/100 g) i cijene 1000 kcal. Potrebno je osmisliti strategije kojima bi se cijena hrane niske energetske gustoće smanjila, kako bi se potaknuo njen unos i poboljšala kvaliteta prehrane, a time i zdravlje potrošača.

energetska gustoća; cijena; pretilost; voće i povrće

nije evidentirano

engleski

The impact of relation beetween food prices and energy density on diet quality

nije evidentirano

energy density; price; obesity; fruits and vegetables

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija