Mogućnosti primjene NIR metode za određivanje gubitka na težini nektarine sorte "Venus" (CROSBI ID 374229)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kruljac, Ana
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Mogućnosti primjene NIR metode za određivanje gubitka na težini nektarine sorte "Venus"
Istraživana je mogućnost primjene nedestruktivne, NIR metode u određivanje gubitka težine plodova nektarine tijekom čuvanja. Za istraživanje je korišteno 80 plodova nektarine koji su se čuvali u hladnjači s normalnom atmosferom na temperaturi od 0 oC četiri tjedna te na sobnoj temperaturi 5 dana. Nakon čuvanja, plodovi su nasumično podijeljeni u kalibracijski i validacijski uzorak. Pomoću kalibracijskog uzorka dobiveni su koeficijenti jednadžbe koji su služili za predviđanje gubitka težine plodova iz validacijskog uzorka. Dobivenim rezultatima dobivena je naznaka da je NIR metodom moguće određivanje gubitka težine plodova.
nektarina; nedestruktivne metode; NIR spektrometrija; gubitak težine
nije evidentirano
engleski
Possibilities of NIR method in determining fruit weight loss of "Venus" nectarine
nije evidentirano
nectarine; non-destructive method; NIR spectroscopy; weight loss
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
27.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb