Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Klaonički pokazatelji i odlike trupova romanovske janjadi (CROSBI ID 374275)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivan Baričević Klaonički pokazatelji i odlike trupova romanovske janjadi / Mioč, Boro (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ivan Baričević

Mioč, Boro

hrvatski

Klaonički pokazatelji i odlike trupova romanovske janjadi

Cilj rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje janjadi romanovske ovce (tjelesnu masu prije klanja, masu klaonički obrađenog trupa i randman) i odlike trupova (udio pojedinih organa i mjere trupa). Također, cilj je bio utvrditi određene pokazatelje kakvoće janjećeg mesa (pH i boju mišićnog tkiva) te utjecaj tjelesne mase janjadi prije klanja na klaoničke pokazatelje, odlike trupova i pokazatelje kakvoće janjećeg mesa. U tu svrhu zaklano je 39 janjadi romanovske ovce (32 muške i 7 ženske), koja je prema ciljnoj tjelesnoj masi prije klanja podijeljena u dvije pokusne skupine: lagana (prosječna masa prije klanja 23, 44 kg) i teška janjad (prosječna tjelesna masa prije klanja 29, 06 kg). Klanje janjadi je obavljeno u ovlaštenoj privatnoj klaonici, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade janjećih trupova. Nakon klanja i obrade obavljena su vaganja pojedinih unutarnjih organa, kože s donjim dijelovima nogu te samih trupova. Isto tako utvrđene su sljedeće mjere trupova: duljina trupa, dubina prsa, širina prsa, širina zdjelice i duljina stražnje noge. Potom je, 45 minuta nakon klanja, izmjerena vrijednost pH u dugom leđnom mišiću (M. longissimus dorsi (MLD)) te pokazatelji boje (L*, a* i b*) na mišićnoj regiji M. rectus abdominis (MRA) i M. semitendinosus (MS). Izmjereni podaci su statistički obrađeni primjenom procedura MEAN i GLM statističkog programa SAS. Istraživanjem je utvrđen značajan utjecaj tjelesne mase janjadi prije klanja na masu obrađenog trupa (P<0, 001), masu jestivih iznutrica (P<0, 001) te masu kože s donjim dijelovima nogu (P<0, 001). Trupovi teže janjadi bili su razvijeniji u odnosu na trupove lakše janjadi romanovske ovce. Niža vrijednosti pH MLD-a utvrđena je u janjadi veće mase prije klanja (P<0, 05). Lakša janjad imala je svjetlije mišiće (više L* vrijednosti), premda razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Povećanje tjelesne mase janjadi prije klanja rezultiralo je značajnim (P<0, 01 ; P<0, 05) povećanjem crvene nijanse, odnosno vrijednosti a* parametra boje MRA i MS-a.

tjelesna masa prije klanja; klaonički pokazatelji; meso; pH; boja

nije evidentirano

engleski

Slaughter indicators and carcass caractristics of Romanov lambs

nije evidentirano

slaughter weight; slaughter characteristics; meat; pH; colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

28.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)