Klaonički pokazatelji i odlike trupova romanovske janjadi (CROSBI ID 374275)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivan Baričević
Mioč, Boro
hrvatski
Klaonički pokazatelji i odlike trupova romanovske janjadi
Cilj rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje janjadi romanovske ovce (tjelesnu masu prije klanja, masu klaonički obrađenog trupa i randman) i odlike trupova (udio pojedinih organa i mjere trupa). Također, cilj je bio utvrditi određene pokazatelje kakvoće janjećeg mesa (pH i boju mišićnog tkiva) te utjecaj tjelesne mase janjadi prije klanja na klaoničke pokazatelje, odlike trupova i pokazatelje kakvoće janjećeg mesa. U tu svrhu zaklano je 39 janjadi romanovske ovce (32 muške i 7 ženske), koja je prema ciljnoj tjelesnoj masi prije klanja podijeljena u dvije pokusne skupine: lagana (prosječna masa prije klanja 23, 44 kg) i teška janjad (prosječna tjelesna masa prije klanja 29, 06 kg). Klanje janjadi je obavljeno u ovlaštenoj privatnoj klaonici, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade janjećih trupova. Nakon klanja i obrade obavljena su vaganja pojedinih unutarnjih organa, kože s donjim dijelovima nogu te samih trupova. Isto tako utvrđene su sljedeće mjere trupova: duljina trupa, dubina prsa, širina prsa, širina zdjelice i duljina stražnje noge. Potom je, 45 minuta nakon klanja, izmjerena vrijednost pH u dugom leđnom mišiću (M. longissimus dorsi (MLD)) te pokazatelji boje (L*, a* i b*) na mišićnoj regiji M. rectus abdominis (MRA) i M. semitendinosus (MS). Izmjereni podaci su statistički obrađeni primjenom procedura MEAN i GLM statističkog programa SAS. Istraživanjem je utvrđen značajan utjecaj tjelesne mase janjadi prije klanja na masu obrađenog trupa (P<0, 001), masu jestivih iznutrica (P<0, 001) te masu kože s donjim dijelovima nogu (P<0, 001). Trupovi teže janjadi bili su razvijeniji u odnosu na trupove lakše janjadi romanovske ovce. Niža vrijednosti pH MLD-a utvrđena je u janjadi veće mase prije klanja (P<0, 05). Lakša janjad imala je svjetlije mišiće (više L* vrijednosti), premda razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Povećanje tjelesne mase janjadi prije klanja rezultiralo je značajnim (P<0, 01 ; P<0, 05) povećanjem crvene nijanse, odnosno vrijednosti a* parametra boje MRA i MS-a.
tjelesna masa prije klanja; klaonički pokazatelji; meso; pH; boja
nije evidentirano
engleski
Slaughter indicators and carcass caractristics of Romanov lambs
nije evidentirano
slaughter weight; slaughter characteristics; meat; pH; colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
28.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb