Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj pomoćnih tvari u operaciji miješenja maslinovog tijesta sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino na prinos ulja (CROSBI ID 374309)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Predojević, Marko Utjecaj pomoćnih tvari u operaciji miješenja maslinovog tijesta sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino na prinos ulja / Koprivnjak, Olivera (mentor); Poreč, Veleučilište u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Predojević, Marko

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Utjecaj pomoćnih tvari u operaciji miješenja maslinovog tijesta sorti Buža, Istarska bjelica i Leccino na prinos ulja

U radu je istražen utjecaj pomoćnih tvari s fizikalnim djelovanjem na prinose ulja u preradi i ekstraktabilnost tijesta sorti Buža (indeks zrelosti plodova 2, 2), Istarska bjelica (indeks zrelosti plodova 1, 3) i Leccino (indeks zrelosti plodova 4, 3). Uzorci plodova prerađeni su u ulje laboratorijskim uređajem. Bez dodataka pomoćnih tvari najveći randman (15, 5 %) i najveću ekstraktabilnost (67 %) imala je Istarska bjelica. Buža i Leccino imali su jednak randman u preradi bez dodataka (8, 2 %), ali je Buža imala veću ekstraktabilnost (53 %) u odnosu na Leccino (47 %). Pomoćne tvari mikronizirani talk, natrijev klorid i kalijev klorid, dodavane su u koncentraciji od 2, 5 % na masu tijesta. Dodatak talka značajno je povećao ekstraktabilnost kod Leccina (za 25 %) i Istarske bjelice (za 11 %), dok kod Buže nije bilo značajnog povećanja. Dodatak soli u tijesto (NaCl i KCl) značajno je povećao ekstraktabilnost samo kod Leccina (za 9 % odnosno 11 %). Povećanjem prinosa ulja zbog učinka pomoćnih tvari došlo je do smanjenja količine ulja u komini u usporedbi s kontrolnim uzorkom, uz visoki koeficijent korelacije kod svih triju sorti (R2 > 0, 91). Rezultati ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja učinaka različitih koncentracija talka odnosno učinaka kombinacije talka i soli kao dodatka u tijesto, u cilju povećanja ekstraktabilnosti u procesu prerade istarskih sorti maslina u ulje.

prerada maslina; pomoćne tvari; djevičansko maslinovo ulje; randman; ekstraktabilnost

nije evidentirano

engleski

The influence of coadjuvants in the operation of malaxation of olive paste from Buža, Istarska bjelica and Leccino varieties on oil yield

nije evidentirano

olive processing; coadjuvants; virgin olive oil; oil yield; extractability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

28.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Rijeci

Poreč

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija