Antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta kadulje (CROSBI ID 374333)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jelavić-Šako, Lucija
Katalinić, Višnja
Skroza, Danijela
hrvatski
Antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta kadulje
Fenolni spojevi su najvažnija grupa sekundarnih biljnih metabolita. Prisutni su u svim biljnim organima (sjemenkama, koži ili kori voća, lišću i cvijeću) i imaju veoma važnu ulogu u održavanju i zaštiti pojedinih životnih funkcija biljke. Članovi ove mnogobrojne i po kemijskoj strukturi raznolike grupe fitokemikalija, poznati po svom značaju u održavanju i zaštiti životnih funkcija biljke, imaju antipatogenu aktivnost, djeluju kao prirodni antibiotici, prirodni pesticidi, štite biljno tkivo od ultraljubičastog zračenja, te osiguravaju bolju propusnost stanične stijenke prema vodi, plinovima i gradivnim tvarima. U ovom diplomskom radu ispitan je fenolni i antioksidacijski profil fenolnog ekstrakta dalmatinske kadulje (Salvia officinalis L.). Ekstraktu kadulje istražen je sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, flavona, flavonola i flavana te su mu testirana antioksidacijska svojstava, pri čemu su korištene dvije metode. FRAP (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power) metodom se određuje redukcijska sposobnost uzorka dok se druga metoda temelji na učinkovitost uzorka u gašenju molekula slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazila (DPPH). Analizirani vodeni ekstrakt kadulje je bogat izvor fenolnih spojeva, a u skladu s tim je pokazao izuzetno dobra antioksidacijska svojstva (redukcijsku sposobnost i sposobnost u gašenju molekula slobodnog radikala).
kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant profile of sage phenolic extract
nije evidentirano
sage; phenolic compounds; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
25.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split