Utjecaj različitih vrsta modifikacije na biološku otpornost drva bukve i graba protiv gljiva promjene boje (CROSBI ID 374466)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Savnik, Inja
Govorčin, Slavko
Hasan, Marin
hrvatski
Utjecaj različitih vrsta modifikacije na biološku otpornost drva bukve i graba protiv gljiva promjene boje
U radu su navedene prednosti i nedostaci drva kao prirodnog materijala, pregled do sada provedenih postupaka termičke, kemijske, fizičke i enzimske modifikacije drva u cilju poboljšanja svojstava drva. Također je provedeno istraživanje na uzorcima drva obične bukve (Fagus sylvatica L.) i drva običnog graba (Carpinus betulus L.) protiv gljiva promjene boje (Aureobasidium pullulans i Sclerophoma pithyophila) postupcma modifikacije limunskom kiselinom, zaštitom Silvanolinom te termičkom modifikacijom u vodenoj pari i u vakuumu. Nakon provedenog istraživanja na uzorcima je putem vizualnog ocjenjivanja dana procjena biološke otpornosti drva. Istraženim postupcima modifikacije i kemijske zaštite povećava se biološka otpornost drva obične bukve i običnog graba protiv gljiva promjene boje. Prema provedenom istraživanju i dobivenim rezultatima kod drva obične bukve najučinkovitija je zaštita Silvanolinom, dok je kod drva običnog graba najučinkovitija modifikacija limunskom kiselinom. Modifikacija limunskom kiselinom i zaštita drva ekološki prihvatljivim kemijskim zaštitnim sredstvom na bazi bora, Silvanolinom, rezultiraju podjednakom i vrlo dobrom otpornošću i bukovine i grabovine protiv gljiva promjene boje, dok modifikacija u vakuumu i u vodenoj pari imaju nešto slabiji učinak, no obojenje je značajno manje nego kod prirodne bukovine i grabovine.
biološka otpornost; gljive promjene boje; modifikacija limunskom kiselinom; modifikacija vodenom parom; modifikacija u vakuumu
nije evidentirano
engleski
The influence of different modification methods of beech-wood and hornbeam-wood on biological resistance afainst bluestain
nije evidentirano
biological durability; chemical modification by citri acid; modification in water vapour; modification in vacuum
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31+V
28.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb