Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke (CROSBI ID 478432)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hegedušić, Vesna ; Herceg, Zoran ; Rimac, Suzana
hrvatski
Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke
Poznavanje termofizičkih svojstava hrane, posebno temperatura faznih promjena, specifične topline i entalpije, nužno je za definiranje parametara procesa smrzavanja te za određivanje uvjeta skladištenja smrznute hrane. U ovom radu ispitana su termofizička svojstva 10 % modelnih otopina pripremljenih s 60% i 80%-tnim koncentratom proteina sirutke sa i bez dodatka hidrokoloida (guar, amidirani pektin, karboksimetilceluloza, karagen i inulin). Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Specifična toplina i entalpija su izračunati primjenom nekoliko odgovarajućih matematičkih modela. Rezultati istraživanja pokazuju da dodatak i vrsta hidrokoloida znatno utječu na temperature smrzavanja, entalpiju i specifičnu toplinu pri čemu su izraziti učinak na navedena termofizička svojstva imali karboksimetilceluloza i guar dok je najmanji učinak imao inulin. Pokazalo se da izračunate vrijednosti specifične topline ovise o upotrebljenom matematičkom modelu, te da je za njihovo izračunavanje potrebno uzeti u obzir sastav uzorka i specifičnu toplinu svake pojedine komponente.
termofizička svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi
nije evidentirano
engleski
Thermophysical properties of model whey protein concentrate solutions
nije evidentirano
Thermophysical properties; whey proteins concentrate; hydrocolloids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
40-41-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mljekarstvo
Tratnik, Ljubica
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
predavanje
08.11.2000-11.11.2000
Lovran, Hrvatska