Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke (CROSBI ID 478432)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hegedušić, Vesna ; Herceg, Zoran ; Rimac, Suzana Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke // Mljekarstvo / Tratnik, Ljubica (ur.). Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 40-41-x

Podaci o odgovornosti

Hegedušić, Vesna ; Herceg, Zoran ; Rimac, Suzana

hrvatski

Termofizička svojstva modelnih otopina koncentrata proteina sirutke

Poznavanje termofizičkih svojstava hrane, posebno temperatura faznih promjena, specifične topline i entalpije, nužno je za definiranje parametara procesa smrzavanja te za određivanje uvjeta skladištenja smrznute hrane. U ovom radu ispitana su termofizička svojstva 10 % modelnih otopina pripremljenih s 60% i 80%-tnim koncentratom proteina sirutke sa i bez dodatka hidrokoloida (guar, amidirani pektin, karboksimetilceluloza, karagen i inulin). Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Specifična toplina i entalpija su izračunati primjenom nekoliko odgovarajućih matematičkih modela. Rezultati istraživanja pokazuju da dodatak i vrsta hidrokoloida znatno utječu na temperature smrzavanja, entalpiju i specifičnu toplinu pri čemu su izraziti učinak na navedena termofizička svojstva imali karboksimetilceluloza i guar dok je najmanji učinak imao inulin. Pokazalo se da izračunate vrijednosti specifične topline ovise o upotrebljenom matematičkom modelu, te da je za njihovo izračunavanje potrebno uzeti u obzir sastav uzorka i specifičnu toplinu svake pojedine komponente.

termofizička svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi

nije evidentirano

engleski

Thermophysical properties of model whey protein concentrate solutions

nije evidentirano

Thermophysical properties; whey proteins concentrate; hydrocolloids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

40-41-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mljekarstvo

Tratnik, Ljubica

Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

predavanje

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano