Dobivanje arome svježeg kravljeg sira na modelnim sustavima (CROSBI ID 333010)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matić, Gordana
Hardi, Jovica
hrvatski
Dobivanje arome svježeg kravljeg sira na modelnim sustavima
Cilj istraživanja u ovom radu bio je utvrđivanje postupka i optimalnog sastava podloga za razvoj koncentrirane arome karakteristične za svježi kravlji sir.Aroma dobivena ovim postupkom, pastozna ili u praškastom obliku, može se primjenjivati u aromatizaciji širokog spektra prehrambenih proizvoda. Na osnovi jačine dobivene lakohlapljive arome, može se zaključiti da se na podlogama kreiranim pomoću modela linearnog programiranja, kao i pomoću provedenog postupka, dobio proizvod koji se može nazvati "aroma svježeg sira", budući da je omjer udjela aromatičnih sastojaka (Headspace gas chromatography)trostruko premašivao omjer 1:10, što je minimalni uvjet da se neki proizvod smatra koncentriranom aromom.
aroma svježeg sira; linearno programiranje; modelni sustavi
nije evidentirano
engleski
Fresh cow cheese aroma obtaining on model-systems
nije evidentirano
freshh cheese aroma; linear programming; model-systems
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
03.04.1998.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek