Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zaslađivači u prehrani dijabetičara (CROSBI ID 374562)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Huzjak, Đurđica Zaslađivači u prehrani dijabetičara / Mandić, Milena (mentor); Banjari, Ines (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Huzjak, Đurđica

Mandić, Milena

Banjari, Ines

hrvatski

Zaslađivači u prehrani dijabetičara

Dijabetes je zdravstveno stanje gdje se pojavljuje puno šećera koji cirkulira u krvotoku. Najvažniji šećer koji se nalazi u tijelu je glukoza, koja je esencijalna za dobro zdravlje. Tijelo normalno regulira razinu glukoze vrlo precizno. Koncentracija krvne glukoze iznad normalnih vrijednosti na određeno vrijeme može dovesti do problema, pa je zato vrlo bitno da se dijabetes dijagnosticira rano i odmah počne tretirati na adekvatan način. Hormon koji regulira krvnu glukozu je inzulin, koji se normalno proizvodi u potrebnim količinama u gušterači. Nedostatak inzulina-kompletna ili parcijalna-je jednostavan mehanizam koji stoji iza dijabetesa, iako su bitni i drugi faktori koji isto tako imaju utjecaj. Poznata su dva tipa dijabetesa: dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Zaslađivači (sladila) su tvari koje dodane hrani nadopunjuju ili stvaraju sladak okus. To su supstance kompleksnog i različitog kemijskog sastava koje se upotrebljavaju radi smanjenja udjela ili zamjene saharoze u prehrambenim proizvodima da bi se snizila njihova energetska vrijednost i zadržao postojeći intenzitet slatkoće. Zaslañivači se koriste u hrani i pićima, kao zamjena za šećer. Daju sladak okus hrani i piću, ali daju manje energije od šećera. Sve do nedavno, zaslañivači su se općenito nazivali „umjetni zaslañivači“, ali se to promijenilo. Zaslađivači se razvrstavaju na one bez kilodžula (nehranjivi) i s kilodžulima (hranjivi). Na tržištu postoji hrana specijalno proizvedena za prehranu osoba oboljelih od dijabetesa. Cilj je da se poboljša kontrola nad bolešću. Obično se takva hrana proizvodi s ugljikohidratnim nadomjeskom. Problem koji se javlja u proizvodnji i korištenju takve hrane je taj da ne postoji dokaz da je takva hrana dobra i da ima blagotvoran učinak prilikom konzumiranja.

dijabetes ; zaslañivači ; glukoza

nije evidentirano

engleski

Sweeteners in nutrition of diabetics

nije evidentirano

diabetes ; sweeteners ; glucose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

19.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija