Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura (CROSBI ID 333013)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bokun, Dominika Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura / Pozderović, Andrija (mentor); Pozderović, Andrija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 1999

Podaci o odgovornosti

Bokun, Dominika

Pozderović, Andrija

Pozderović, Andrija

hrvatski

Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura

Najvažnija svojstva hrane, zajedno s njezinom kvalitetom i prihvaćanjem su njezina reološka svojstva. Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja, bilo da se radi o postizanju određenih svojstava hrane ili o vođenju procesa pri proizvodnji hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj udjela topljive suhe tvari i netopljive suhe tvari, odnosno krutih čestica (celuloza) i brzine smicanja na reološka svojstva modelnih otopina saharoze (različitih masenih udjela), pektina i celuloze kod niskih temperatura, prije smrzavanja i tijekom smrzavanja. Pripremljene su modelne otopine saharoze masenog udjela 30% sa različitim udjelom pektina i celuloze.Mjerenja su provedena na rotacijskom viskozimetru Rheotest 3 sa kriostatskom jedinicom. Reološka svojstva ispitivanih modelnih otopina su određena mjerenjem i grafičkim prikazom ovisnosti smičnog naprezanja i brzine smicanja, te izračunavanjem koeficijenta konzistencije (k) i indeksa tečenja (n). Također je mjerena ovisnost smičnog naprezanja o temperaturi kod konstantne brzine smicanja. Pri tome je određivana i najniža temperatura pothlađivanja pri kojoj još dolazi do smicanja. Rezultati su pokazali da su sve otopine čiste saharoze newtonovske tekućine. Model otopine saharoze sa dodatkom pektina i celuloze pokazuju blagi prijelaz prema pseudoplastičnim tekućinama. Dodatkom većeg udjela pektina kao i dodatkom celuloze u otopinu saharoze temperatura (Tm - najniža temperatura pothlađivanja kod koje još dolazi do smicanja) i viskoznost su viši.

Reološka svojstva; modelne otopine; niske temperature

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of model solutions of sucrose, pectin and celulose at low temperatures

nije evidentirano

Rheological properties; model solutions; low temperatures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

02.11.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija