Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke (CROSBI ID 374708)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tanja Bertović Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Tanja Bertović

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke

Iako je učestalost alergijskih reakcija na jabuku uglavnom ispod 2%, te se reakcije najčešće povezuje s peludnim alergijama u Sjevernoj Europi i Sjevernoj Americi. 40 do 90% osoba alergičnih na pelud breze su osjetljivi i na ovo voće. U ovom radu dan je detaljni pregled o učestalosti i simptomoma alergije na jabuku, kao i o križnim reakcijama, molekularno biološkim i alergijskim svojstvima glavnih alergena jabuke. Alergeni jabuke su nestabilni tijekom konvencionalne obrade voća stoga se reakcije javljaju gotovo isključivo nakon konzumacije svježeg voća. Križno-reaktivni inhalacijski alergeni su peludi drveća (pretežno breze) te u manjoj mjeri pelud pelina i pelud trava. Glavni pelud-jabuka alergen je Mal d 1.

jabuka; alergeni; procesi pripreme hrane

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF APPLES

nije evidentirano

apple; allergens; food preparation process

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

22.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija