Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera (CROSBI ID 374709)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tamara Milinković Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Tamara Milinković

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera

U ovom radu dan je detaljni pregled o učestalosti i simptomima alergije na celer, kao i o križnim reakcijama, molekularno biološkim i alergijskim svojstvima glavnih alergena celera. Senzibilizacija na celer je često povezana s alergijama na pelud breze i/ili divljeg pelina i rasprostranjena je u Srednjoj Europi. Korijen celera konzumira se u svježem stanju, kuhan te kao začin. Alergeni u celeru su alergen Api g 1 (homolog Bet v 1, 16 kDa), Api g 4 (profilin, 15 kDa), alergeni u rasponu od 30-70 kDa i Api g 5 (55/58 kDa izoalergen). Otpornost na djelovanje topline smanjuje se sljedećim redoslijedom LPT >Api g 5> CCD>Api g 4 >Api g 1.

alergen; celer; priprema hrane

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF CELERY

nije evidentirano

allergen; celery; food preparation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

22.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija