Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule (CROSBI ID 374719)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Plavotić, Marina
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule
Pripremljeni su napici od tri nutritivno bogate namirnice: brokule, jabuke i agruma (naranča, limun, grejp). Cilj je bio razviti funkcionalni napitak od brokule poželjnih organoleptičkih svojstava te postupkom mikrovalne obrade produžiti mu trajnost s minimalnim gubitkom na hranjivim tvarima i biološki aktivnim spojevima. Postavljene kriterije najviše je zadovoljio napitak s dodatkom naranče s obzirom da je pokazao najveću antioksidacijsku aktivnost koja je u korelaciji sa udjelom vitamina C. Dodatkom narančinog soka uvelike se poboljšao miris i okus samog napitka, što ga je učinilo i senzorski zadovoljavajućim. Rezultati ovoga rada pokazuju da ovakav tip napitka na bazi voća i povrća može biti pripremljen tako da ima za potrošače poželjna senzorska svojstva, ali i potencijal kao funkcionalni napitak s pozitivnim učincima na zdravlje. Mikrovalna obrada napitaka nije dovela do većih gubitaka na antioksidansima, štoviše, povećala je udio ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost napitaka pa se može smatrati prihvatljivim oblikom pasterizacije.
funkcionalni napitak; brokula; mikrovalna obrada
nije evidentirano
engleski
Preparation and functional properties of broccoli beverages
nije evidentirano
functional beverage; broccoli; microwave processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
21.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb