Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule (CROSBI ID 374719)

Ocjenski rad | diplomski rad

Plavotić, Marina Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Plavotić, Marina

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule

Pripremljeni su napici od tri nutritivno bogate namirnice: brokule, jabuke i agruma (naranča, limun, grejp). Cilj je bio razviti funkcionalni napitak od brokule poželjnih organoleptičkih svojstava te postupkom mikrovalne obrade produžiti mu trajnost s minimalnim gubitkom na hranjivim tvarima i biološki aktivnim spojevima. Postavljene kriterije najviše je zadovoljio napitak s dodatkom naranče s obzirom da je pokazao najveću antioksidacijsku aktivnost koja je u korelaciji sa udjelom vitamina C. Dodatkom narančinog soka uvelike se poboljšao miris i okus samog napitka, što ga je učinilo i senzorski zadovoljavajućim. Rezultati ovoga rada pokazuju da ovakav tip napitka na bazi voća i povrća može biti pripremljen tako da ima za potrošače poželjna senzorska svojstva, ali i potencijal kao funkcionalni napitak s pozitivnim učincima na zdravlje. Mikrovalna obrada napitaka nije dovela do većih gubitaka na antioksidansima, štoviše, povećala je udio ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost napitaka pa se može smatrati prihvatljivim oblikom pasterizacije.

funkcionalni napitak; brokula; mikrovalna obrada

nije evidentirano

engleski

Preparation and functional properties of broccoli beverages

nije evidentirano

functional beverage; broccoli; microwave processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

21.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija