Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline (CROSBI ID 374720)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gotovac, Marko
Katalinić, Višnja
Generalić, Ivana
hrvatski
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline
Fenolni spojevi iz lišća i ploda masline, posebice oleuropein i njegovi derivati, u poslijednje vrijeme privlače veliku pozornost znanstvenika, zbog brojnih dokazanih pozitivnih učinaka tih spojeva na ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti lišća triju autohtonih sorti masline: oblice, lastovke i levantinke. Za ekstrakciju su korištena četiri otapala: 50%-tni metanol, 50%-tni etanol, vruća voda i voda sobne temperature. Cilj rada bio je odrediti sadržaj ukupnih fenola i koncentraciju oleuropeina u biljnim ekstraktima te ispitati njihovu antioksidacijsku aktivnost (metodama FRAP i kelatiranje), sa svrhom pronalaska poveznice između sadržaja fenola i biološke aktivnosti ekstrakata. Rezultati analiza ukazuju na razlike u sadržaju ukupnih fenola među analiziranim ekstraktima lišća maslina obzirom na sortu i korišteno ekstrakcijsko otapalo. Metanolni i etanolni ekstrakti bili su najbogatiji fenolnim spojevima, te su stoga pokazali i bolju antioksidacijsku sposobnost od vodenih ekstrakata. Koncentracija oleuropeina u alkoholnim ekstraktima je također bila znatno veća nego li u vodenim ekstraktima. Najveće količina oleuropeina pronađena je u metanolnom, odnosno etanolnom ekstraktu lastovke (13023, odnosno 14957 mg/L). Statistički je dokazana povezanost između sadržaja oleuropeina u ekstrakatima i njihove antioksidacijske aktivnosti, što je dokaz velikog doprinosa ovog fenolnog spoja biološkim svojstvima lišća masline.
lišće masline; fenoli; oleuropein; HPLC; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Effect of extraction solvent on the oleuropein content and antioxidant properties of olive leaf extracts
nije evidentirano
olive leaf; phenolics; oleuropein; HPLC; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
15.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split