Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zinc - the biological function and bioavailability in food (CROSBI ID 186998)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun Kolanović, Božica ; Sedak, Marija ; Božic, Đurđica Zinc - the biological function and bioavailability in food // Veterinarska stanica, 43 (2012), 5; 399-410

Podaci o odgovornosti

Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun Kolanović, Božica ; Sedak, Marija ; Božic, Đurđica

engleski

Zinc - the biological function and bioavailability in food

Cink (Zn) je jedan od najvažnijih esencijalnih elemenata u tragovima u ljudskoj prehrani. Ima višestruke važne funkcije u biološkim sustavima te je prisutan u velikom broju proteina u kojima može imati strukturn funkciju ili sudjeluje u katalizi. Ima katalitičku i strukturnu ulogu u više od 300 metaloenzima, kao i regulatorne uloge u različitim staničnim procesima kao što su signalne pretvorbe i ekspresije gena. U stanici nema slobodnog Zn, jer dinamičke aktivnosti stanice zahtijevaju stalnu mobilizaciju Zn i prijenos s jednog mjesta na drugo. Suvremena istraživanja pokazuju da je niski status Zn dovodi do stanja oksidativnog stresa pri čemu se mijenja aktivnost i koncentracija enzima i drugih komponenti sustava oksidans obrane. Nedostatak Zn u ljudskom tijelu dovodi do brojnih poremećaja, ali i prekomjerno uzimanje Zn može potaknuti akutne i kronične nuspojave. Istraživanja metabolizma Zn u alkoholičara su pokazala da konzumacija etanola dovodi do povećanja izlučivanja Zn mokraćom i smanjuje apsorpciju Zn iz crijeva. U životinja kronično izloženih etanolu utvrđeno je selektivno smanjenje GSH u mitohondrijima. Ustanovljeno je da unos Zn hranom učinkovito spriječava pad koncentracija GSH u citosolu i mitohondriju. U ljudi se Zn učinkovitije apsorbira kada je dijetetska koncentracija Zn niska. Na temelju znanstvenih istraživanja utvrđene su prosječne potrebe, preporučeni dijetetski dodatak te podnošljiva gornja granica unosa Zn. Koncentracije Zn ovise o vrstama namirnica biljnih i životinjskih vrsta. Meso i iznutrice, posebno jetra, dobri su izvori Zn u ljudskoj prehrani. U biljnih vrsta se žitarice i mahunarke mogu smatrati dobrim izvorom Zn, jednakom mesu i iznutricama međutim manje su biodostupne zbog fitinske kiseline koja blokira vezanje na ione metala. Onečišćenja okoliša imaju značajan utjecaj na koncentracije Zn u biljnih i životinjskih namirnica, posebno u slučaju mekušaca.

zinc; essential element; zinc deficiency; food

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43 (5)

2012.

399-410

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita