Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska i pigmentacijska svojstva karotenoida zrna hibrida kukuruza u proizvodnji jaja (CROSBI ID 374753)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kljak, Kristina Antioksidacijska i pigmentacijska svojstva karotenoida zrna hibrida kukuruza u proizvodnji jaja / Grbeša, Darko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Kljak, Kristina

Grbeša, Darko

hrvatski

Antioksidacijska i pigmentacijska svojstva karotenoida zrna hibrida kukuruza u proizvodnji jaja

Zrno kukuruza žute boje jedina je žitarica sa značajnim sadržajem karotenoida, spojeva koji mogu djelovati kao provitamini vitamina A, antioksidansi i pigmenti žute, narančaste i crvene boje. Unatoč visokom udjelu u hrani nesilica, doprinos karotenoida zrna kukuruza boji i oksidacijskoj stabilnosti žutanjka jajeta je potpuno zanemaren. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti karotenoidni profil zrna kukuruza i njihovo antioksidacijsko djelovanje, te utjecaj kukuruza na boju i oksidacijsku stabilnost žutanjka jajeta. Zrno kukuruza šest hibrida proizvedeno je istom agrotehnikom 2008. godine u Lovasu i 2009. godine u Rugvici. Hranidbeni tretmani nesilica razlikovali su se samo u hibridu kukuruza (Bc 354, Bc 394, Bc 462, Bc 572, Bc 678 i Pajdaš ; 56% u krmnim smjesama), a bili su bez dodatka pigmenta i s minimalno potrebnom količinom vitamina A (4000 IJ/kg). Šest kaveza s tri nesilice u nasumičnom rasporedu je sedam tjedana svake godine hranjeno s jednim od šest hranidbenih tretmana ili pozitivnom kontrolom (4 mg/kg dodanog pigmenta ; nepoznati hibrid kukuruza). Istraživani hibridi kukuruza razlikovali su se u sadržaju karotenoida, parametrima boje prema CIE L*a*b* i antioksidacijskoj aktivnosti. HPLC metodom je određen sadržaj (mg/kg) luteina (4, 23-16, 29), zeaksantina (8, 66-18, 49), β-kriptoksantina (0, 81-3, 12) i β-karotena (0, 40-1, 97), pri čemu je vegetacijska sezona imala statistički značajan, ali brojčano mali utjecaj na sadržaj luteina, zeaksantina i β-kriptoksantina. Sadržaj karotenoida linearno je povezan s parametrom boje b* (27, 11-39, 63) i antioksidacijskom aktivnošću heksanskog ekstrakta zrna kukuruza prema TEAC (5, 87-8, 90 ekv. Troloxa) i TBARS (36, 89-53, 20% inhibicije lipidne oksidacije) metodi. Karotenoidni profil žutanjaka odraz je karotenoidnog profila hibrida kukuruza kojim su hranjene nesilice, pri čemu je učinkovitost deponiranja luteina i zeaksantina bila i desetak puta viša od iste β-kriptoksantina i β-karotena. Raspon RYCF vrijednosti žutanjaka istraživanih hibrida kroz dvije godine iznosio je od 8 do 10, pri čemu je intenzitet boje bio viši (viši RYCF i a*) kod nesilica hranjenih s hibridima koji su imali viši sadržaj zeaksantina u odnosu na lutein. Oksidacijska stabilnost žutanjka jajeta različita je između istraživanih hibrida kukuruza, ali nije utvrđena povezanost sadržaja karotenoida u zrnu kukuruza i malondialdehida, produkta oksidacije, u žutanjcima jaja. Zaključno, važan je izbor hibrida kukuruza u proizvodnji jaja jer utječe na boju i oksidacijsku stabilnost žutanjka jajeta.

Karotenoidi; zrno kukuruza; antioksidacijska aktivnost; žutanjak; boja; oksidacijska stabilnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidative and pigmentation properties of carotenoids from different corn hybrid grains in egg production

nije evidentirano

Carotenoids; corn grain; antioxidant activity; egg yolk; colour; oxidative stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

135

20.04.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)