Analiza primjene alternativnih vrsta hlađenja pri istosmjernom glodanju (CROSBI ID 374754)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Špar, Ivan
Bajić, Dražen
Celent, Luka
hrvatski
Analiza primjene alternativnih vrsta hlađenja pri istosmjernom glodanju
U diplomskom radu istražen je utjecaj odabira vrste hlađenja na hrapavost obrađene površine te ovisnost hrapavosti obrađene površine o ulaznim parametrima obrade: brzini rezanja, posmaku i radijalnoj dubini rezanja pri obodnom glodanju. Rezultati suhe obrade, obrade uz hlađenje emulzijom i obrade uz hlađenje komprimiranim zrakom su uspoređeni. U tu svrhu pobliže su objašnjene obrada glodanjem, hrapavost obrađene površine te sredstva hlađenja i podmazivanja. Za traženje ovisnosti hrapavosti obrađene površine o parametrima obrade korištene su dvije metode: regresijska analiza i neuronske mreže. Eksperimentalno istraživanje je provedeno na čeliku Č4732 prema centralno kompozicijskom planu pokusa drugog reda. Dobiveni podaci su obrađeni regresijskom analizom u programskom paketu Design-Expert 6.0.10, te je dobiven matematički model za računanje hrapavosti. Primjena neuronskih mreža u modeliranju zahtijevala je dodatnih eksperimenata. Treniranje, testiranje i simulacija neuronske mreže provedena je u programskom paketu Matlab. Rezultati dobiveni primjenom regresijske analize i neuronskih mreža uspoređeni su te je izvršena uspoređeno odstupanja ciljnih od dobivenih vrijednosti hrapavosti obrađene površine.
Istosmjerno glodanje; Hlađenje zrakom; Hrapavost površine; Regresijska analiza; Neuronske mreže
nije evidentirano
engleski
Analysis of application of the alternative types of cooling in down milling
nije evidentirano
down milling; air cooling; surface roughness; regression analysis; neural network
nije evidentirano
Podaci o izdanju
77
10.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu
Split