Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared (CROSBI ID 374804)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hukavec, Denis Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Hukavec, Denis

Dobričević, Nadica

hrvatski

Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared

U ovom istraživanju korištena je zimska sorta jabuka Idared s proizvodnog područja sjeverozapadne Hrvatske. Svježi plodovi nakon berbe skladišteni su u rashladnom prostoru, a obrađivani u fazi užitne dospjelosti. Plodovi jabuke rezani su u oblik štapića 1x1 cm. Sušenje uzoraka rađeno je u laboratorijskoj sušari (tipa Retsch). U procesu sušenja svakih 20 minuta uzorku je mjerena masa, količina vode, temperatira zraka u sušari, temperatura zraka za sušenje na izlazu iz sušare, relativna vlažnost zraka i brzina zraka. U osušenim uzorcima određivan je indeks redidracije koji je pokazatelj kakvoće osušenog proizvoda. Prije pripreme uzorka za sušenje, kod plodova koji su korišteni kao uzorci određivana je masa, visina, širina, randman, količina kožice, količina sjemene lože, te količina vode u štapićima prije sušenja. Rezultati cjelokupnog istraživanja potvrdili su mogućnost konzerviranja jabuke sorte Idared(rezane u obliku štapića približne veličine 1x1 cm)sušenjem sa zadovoljavajućom kakvoćom gotovog proizvoda, te se u ovom istraživanju može zaključiti da bi plodovi jabuke konzervirani sušenjem mogli postati značajan proizvod naše prerađivačke industrije.

jabuka; sušenje; Idared

nije evidentirano

engleski

Convective desiccation of Idared apple sort

nije evidentirano

apple; drying; Idared

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija