Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared (CROSBI ID 374804)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hukavec, Denis
Dobričević, Nadica
hrvatski
Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared
U ovom istraživanju korištena je zimska sorta jabuka Idared s proizvodnog područja sjeverozapadne Hrvatske. Svježi plodovi nakon berbe skladišteni su u rashladnom prostoru, a obrađivani u fazi užitne dospjelosti. Plodovi jabuke rezani su u oblik štapića 1x1 cm. Sušenje uzoraka rađeno je u laboratorijskoj sušari (tipa Retsch). U procesu sušenja svakih 20 minuta uzorku je mjerena masa, količina vode, temperatira zraka u sušari, temperatura zraka za sušenje na izlazu iz sušare, relativna vlažnost zraka i brzina zraka. U osušenim uzorcima određivan je indeks redidracije koji je pokazatelj kakvoće osušenog proizvoda. Prije pripreme uzorka za sušenje, kod plodova koji su korišteni kao uzorci određivana je masa, visina, širina, randman, količina kožice, količina sjemene lože, te količina vode u štapićima prije sušenja. Rezultati cjelokupnog istraživanja potvrdili su mogućnost konzerviranja jabuke sorte Idared(rezane u obliku štapića približne veličine 1x1 cm)sušenjem sa zadovoljavajućom kakvoćom gotovog proizvoda, te se u ovom istraživanju može zaključiti da bi plodovi jabuke konzervirani sušenjem mogli postati značajan proizvod naše prerađivačke industrije.
jabuka; sušenje; Idared
nije evidentirano
engleski
Convective desiccation of Idared apple sort
nije evidentirano
apple; drying; Idared
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
27.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb