Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Komparativna studija oksidacije stabilnosti različitih biljaka s rancimat metodom i oven testom (CROSBI ID 187048)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pirički, Perl, Antonija ; Volmut, Katica ; Benčić, Đani Komparativna studija oksidacije stabilnosti različitih biljaka s rancimat metodom i oven testom // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 4; 74-82

Podaci o odgovornosti

Moslavac Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pirički, Perl, Antonija ; Volmut, Katica ; Benčić, Đani

hrvatski

Komparativna studija oksidacije stabilnosti različitih biljaka s rancimat metodom i oven testom

Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Oksidacijska stabilnost različitih biljnih ulja istraživana je primjenom Rancimat metode baziranoj na konduktometrijskom mjerenju i Oven testom (63 oC) baziranom na određivanju peroksidnog broja. Ispitivanja su provedena sa različitim biljnim uljima: suncokretovo ulje, visokooleinsko suncokretovo ulje, bademovo ulje, ulje pšeničnih klica, ulje šafranike i orahovo ulje. Oksidacija ulja inducirana je i mjerena primjenom Rancimat uređaja (uzorak 3, 0 g, temperatura 120 oC, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP). Stabilnost ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Rezultati mjerenja dobiveni Rancimat metodom podudaraju se sa onim baziranim na klasičnoj titraciji Oven testom. Primjenom ovih metoda za praćenje stabilnosti biljnih ulja vidljivo je da visokooleinsko suncokretovo ulje ima najbolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline, a orahovo ulje ostvaruje najmanju stabilnost.

biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; Oven test ; Rancimat metoda

nije evidentirano

engleski

Comparative study of oxidative stability of different vegetable oils by the rancimat method and oven test

nije evidentirano

vegetable oils ; oxidative stability ; Oven test ; Rancimat method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33 (4)

2010.

74-82

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice