Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte graševina (CROSBI ID 187055)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Paragović, Kristina ; Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj membranske filtracije na aromu i kemijski sastav vina sorte graševina
Nestabilnosti vina pridonose dušične tvari, protein, polifenoli, mikroflora, soli kiselina i drugo. Cilj je stabilizacije spriječiti mutnoću i taloženje pojedinih sastojaka vina. Postupci stabilizacije vina su bistrenje, taloženje, sumporenje i filtracija. Filtracijom se iz vina uklanjaju grube i fine čestice mutnoće tako da se vino propušta bilo kroz filtrirajući sloj, ploče ili membrane. Filtracija može biti mehanička i membranska. Pri membranskoj filtraciji na membrane zaostaju molekule i ioni. Membranski su procesi mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija i reverzna osmoza. Međusobno se razlikuju po mehanizmu i principu separacije, a zajednička im je membrane među dvjema fazama. Za filtraciju vina koristi se membranska mikrofiltracija. Tri su značajna faktora koja utječu na kapacitet: otpor koji pruža materijal od kojeg je načinjena membrana, otpor zbog začepljenja pora membrane te otpor taloga koji se prilikom procesa filtracije stvara na površini membrane. Kada ukupni otpor dosegne graničnu vrijednost, filtracija se mora zaustaviti, a membrana oprati. U ovom radu je istraživan utjecaj mikrofiltracije na tvari arome i kemijski sastav vina sorte graševina. Za filtraciju primijenjena je “cross flow” filtracija na filteru Microstar, firme Filtrox s modulom sa šupljim vlaknima, ukupne površine modula 20 m2. Promjeri su kapilare: 1, 5 mm unutarnji i 2, 5 mm vanjski. Promjer šupljina membrane je 0, 2 m, a struktura membrane je asimetrična, izrađena od polisulfona.
vino ; filtracija vina ; membranska filtracija ; tvari arome ; kemijski sastav vina
nije evidentirano
engleski
The influence of membrane filtration on aroma and the chemical composition of Graševina wine sort
nije evidentirano
wine ; filtration of wine ; membrane filtration ; aroma substances ; chemical composition of wine
nije evidentirano