Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja (CROSBI ID 187058)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Slačanac, Vedran ; Đurkan, Tomislav Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 1; 68-76

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Slačanac, Vedran ; Đurkan, Tomislav

hrvatski

Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja

Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara) u udjelima od 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja I djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa I bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature od 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja I ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0.04 %. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.

bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test

nije evidentirano

engleski

The effect of natural antioxidants on the oxidative stability of pumpkin seed oil

nije evidentirano

pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34 (1)

2011.

68-76

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice