Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja (CROSBI ID 187058)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Slačanac, Vedran ; Đurkan, Tomislav
hrvatski
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara) u udjelima od 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja I djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa I bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature od 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja I ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0.04 %. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.
bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test
nije evidentirano
engleski
The effect of natural antioxidants on the oxidative stability of pumpkin seed oil
nije evidentirano
pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test
nije evidentirano