Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja (CROSBI ID 187073)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Benčić, Đani ; Dominković, Olivera Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 6; 50-58

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Benčić, Đani ; Dominković, Olivera

hrvatski

Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja

Oksidacija lipida prepoznata je kao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina I ekstrakta zelenog čaja u udjelima 0.1 % na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja I visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Oksidacijska stabilnost biljnih ulja, s dodanim oksidansom I bez njega, istraživana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom četiri dana trajanja testa. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina OxyLess CS u odnosu na StabilEnhance OSR I ekstrakt zelenog čaja.

biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test

nije evidentirano

engleski

The influence of green tea and rosemary extracts on oxidative stability of vegetable oils

nije evidentirano

vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34 (6)

2011.

50-58

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice