Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja (CROSBI ID 187073)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Benčić, Đani ; Dominković, Olivera
hrvatski
Utjecaj ekstrakta zelenog čaja I ružmarina na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
Oksidacija lipida prepoznata je kao glavni problem u jestivim uljima, ona uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina I ekstrakta zelenog čaja u udjelima 0.1 % na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja I visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Oksidacijska stabilnost biljnih ulja, s dodanim oksidansom I bez njega, istraživana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom četiri dana trajanja testa. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina OxyLess CS u odnosu na StabilEnhance OSR I ekstrakt zelenog čaja.
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test
nije evidentirano
engleski
The influence of green tea and rosemary extracts on oxidative stability of vegetable oils
nije evidentirano
vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test
nije evidentirano