Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća prehrane u domu za starije osobe u Tuzli (CROSBI ID 374874)

Ocjenski rad | diplomski rad

Divković, Ivana Kakvoća prehrane u domu za starije osobe u Tuzli / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Banjari, Ines (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Divković, Ivana

Čačić Kenjerić, Daniela

Banjari, Ines

hrvatski

Kakvoća prehrane u domu za starije osobe u Tuzli

Odgovarajuća prehrana je nužna za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti. Njezin značaj posebice dolazi do izražaja kod osoba u razvoju i kod starije populacije. Cilj ovoga rada je bio ispitati kvalitetu prehrane korisnika smještenih u domu za starije osobe u Tuzli, te predložiti mjere za njegovo unapređenje. Analiziran je mjesečni jelovnik, a u tu svrhu korišten je računalni program NutriPro. Dobivene vrijednosti su uspoređene s preporukama za starije osobe. Utvrđeno je, da je dnevni unos energije, bjelančevina, masti i kolesterola veći od preporučenog, a unos ugljikohidrata manji. Rezultati analize jelovnika također ukazuju na nedovoljan unos Ca, Mg, K, Zn i Cu, kao i vitamina C, A, D, E, niacina, folata, B6 i biotina. Unos preostalih minerala i vitamina zadovoljava preporuke. Jednostavan odabir crnog umjesto bijelog kruha rezultira poboljšanjem unosa prehrambenih vlakana i vitamina B skupine, kao i unosa nekih minerala.

osobe starije dobi ; dom umirovljenika ; prehrana ; prehrambeni standardi

nije evidentirano

engleski

Nutrition quality in the nursery Tuzla

nije evidentirano

the eldery ; home for elderly persons ; nutrition ; nutritional standards

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

20.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija