Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Iskustva Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode u organiziranju međulaboratorijskih usporednih ispitivanja (CROSBI ID 590976)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Antunac, Neven Iskustva Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode u organiziranju međulaboratorijskih usporednih ispitivanja // Kompetentnost laboratorija 2012, Knjiga sažetaka / Lovorka Grgec Bermanac (ur.). Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2012. str. 34-34

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Antunac, Neven

hrvatski

Iskustva Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode u organiziranju međulaboratorijskih usporednih ispitivanja

Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode (RL) u okviru Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu djeluje od 2002. godine temeljem rješenja Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Od 2005. godine do danas u RL-u je akreditirano 27 analitičkih metoda prema zahtjevima norme HRN ISO/IEC 17025. Cilj rada je prikazati iskustva RL-a u organiziranju međulaboratorijskih usporednih ispitivanja ili ispitivanja sposobnosti mjerenja (PT) za mljekarske laboratorije. PT je najvažniji način kontrole kvalitete rezultata mjerenja, a njegovi rezultati su mjerilo kompetencije laboratorija u obavljanju analiza neovisno da li se radi o ovlaštenim ili industrijskim laboratorijima. Od 2002. godine RL je počeo organizirati PT-ove za kemijske (udjel mliječne masti, bjelančevina, laktoze) i mikrobiološke (broj somatskih stanica) komponente mlijeka. Organizacija PT-ova je 2009. godine proširena na kemijske komponente sireva i jogurta (pH, udjel mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari), kao i vrhnja (udjel mliječne masti i suhe tvari). Nadalje, od 2012. godine u PT shemu za mlijeko uvršteno je određivanje dodatnih kemijskih komponenti (udjel ureje, suhe tvari i titracijska kiselost) te točke ledišta kao fizikalnog parametra. Potrebno je naglasiti da se PT-ovi organiziraju odvojeno za kravlje, ovčje i kozje mlijeko za iste komponente. Za 2013. godinu planira se u program organizacije PT-ova uključiti i određivanje koncentracije kalcija u mlijeku i mliječnim proizvodima te određivanje pH, udjela mliječne masti i suhe tvari u maslacu. Statistička analiza rezultata mjerenja obavlja se u skladu s uputama danim u normi HRN ISO/IEC 17043, dok se referentne vrijednosti određuju normiranim referentnim metodama. Trenutni korisnici ispitivanja sposobnosti mjerenja koje organizira RL su industrijski kao i javni ovlašteni mljekarski laboratoriji u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode; međulaboratorijska usporedna ispitivanja; PT; mlijeko; mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Experience of Reference laboratory for milk and dairy products in organisation of Proficiency testing

nije evidentirano

Reference laboratory for milk and dairy products; PT; milk; dairy products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-34.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kompetentnost laboratorija 2012, Knjiga sažetaka

Lovorka Grgec Bermanac

Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji

978-953-7329-11-2

Podaci o skupu

8. KONFERENCIJA, 4. NACIONALNA KONFERENCIJA, KOMPETENTNOST LABORATORIJA 2012

ostalo

10.10.2012-13.10.2012

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)