Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak sinergije sorte, stresa i gnojidbe dušikom na urod zrna i sadržaj ekstrakta ozimog ječma (CROSBI ID 591061)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lalić, Alojzije ; Novoselović, Dario ; Šimić Gordana ; Goreta-Ban, Smiljana, Kovačević , Josip ; Abičić, Ivan ; Guberac, Vlado Učinak sinergije sorte, stresa i gnojidbe dušikom na urod zrna i sadržaj ekstrakta ozimog ječma // Zbornik sažetaka trećeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije". / Z. Matotan (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2010. str. 28-29

Podaci o odgovornosti

Lalić, Alojzije ; Novoselović, Dario ; Šimić Gordana ; Goreta-Ban, Smiljana, Kovačević , Josip ; Abičić, Ivan ; Guberac, Vlado

hrvatski

Učinak sinergije sorte, stresa i gnojidbe dušikom na urod zrna i sadržaj ekstrakta ozimog ječma

Abiotski činitelji, kao što su suša, salinitet, ekstremne temperature, kemijska toksičnost i oksidativni stres imaju velike učinke na ostvarivanje uroda i namjenske kakvoće poljoprivrednih kultura. Abiotski čimbenici stresa, često, uzrokuju gubitak žitarica širom svijeta smanjujući prosjek uroda za mnoge žitarice više od 50% (Boyer 1982). Lalić i sur., (2003) da su u uvjetima uzgoja RH najčešći biotski i abiotski stresovi uzrokovani bolestima, kiselim zemljištem, hladnoćom, sušom, visokim temeraturama koje utječu na intenzitet i trajanje nalijevanja zrna, te mogu izazvati prisilnu zriobu ječma. Kratko razdoblje visokih temperatura tijekom nalijevanja zrna može smanjiti masu zrna i kvalitetu smanjujući sintezu škroba (Jenner, 1994 ; Wallwork, 1998, Passarella, 1996). Na temelju izvršenih mjerenja i usporedne analiza u ranim fazama razvoja ječma relativnog sadržaja vode u biljci (RWC), mase biljke u cjelini, mase lista, udjela korijena, ukupne dužine korijena, sadržaja škroba, te dužine pojedinih frakcija korijena (RL1-RL4) kod biljaka izloženih stresu (nedostatku vode) i biljaka bez vodnoga stresa kod 10 sorti ozimog ječma (Rex, Rex, Barun, Trenk, Bingo, Gvozd, Spartak, Lord, Titan, Arturio i Vanessa) odabrane su sorte Rex, Barun, Vanessa, Spartak, Titan za daljnja ispitivanja sinergije dušika i abiotkog stresa. Sorte Rex, Barun, Sparta i Titan su sorte PIO. Vanessa je sorta ječma porijekom iz Njemačke (Saatzucht Josef Breun, GDBR-Herzogenaurach, Germany). Daljnja istraživanja ispitivanja sinergije dušika i abiotskog stresa (suše) su provedena u stakleniku na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, te u poljskim pokusima na pokušalištima Srednje poljoprivredne škole Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu i Poljoprivrednog instituta u Osijeku u 2009 i 2010 godini. U provedenim istraživanjima ustanovljen je značajan učinak sorte (S), tretmana gnojidbe dušikom (TGD), godine(G) i lokacije(L) na visinu uroda zrna i sadržaj ekstrakta, a od odabranih sorti urodom zrna istakle su se sorte Barun i Titan. Izdvojili bi i značajne interakcije G*S, G*L, te TGD*S. U provedenim istraživanjima najviši sadržaj ekstrakta i najvišu friabilnost slada ostvarila je sorta Vanessa.

ječam; stres; gnojidba dušikom

nije evidentirano

engleski

Synergistic effects of variety, stress and nitrogen fertilizing to crop yield and extract content in winter barley

nije evidentirano

barley; stress; nitrogen fertilization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

28-29.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka trećeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije".

Z. Matotan

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

978-953-6485-28-4

Podaci o skupu

Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije

predavanje

29.09.2010-01.10.2010

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija