Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća (CROSBI ID 591063)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Dujmić, Filip Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća // Proceedings / Branko Katalinić (ur.). Požega : Beč: Veleučilište u Požegi, 2012. str. 451-456

Podaci o odgovornosti

Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Dujmić, Filip

hrvatski

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na teksturna svojstva, boju i mikrobiološku ispravnost ukiseljenog povrća

Obrada visokim hidrostatskim tlakom do sada se pokazala kao efikasna metoda za zamjenu ili nadopunu klasičnoj toplinskoj pasterizaciji namirnica. Tlakovima od 100 do oko 1000 MPa moguće je reducirati ili potpuno ukloniti mikroorganizme, uz minimalni utjecaj na organoleptička i nutritivna svojstva prehrambenog proizvoda koji se obrađuje. Prednost takvog načina obrade je i u potencijalnim ekonomskim uštedama, s obzirom na manju potrošnju struje, vodene pare, te skraćivanju vremena obrade namirnica. Istraživanje se bazira na provjeri efikasnosti inaktivacije mikroorganizama pri različitim tlakovima (200, 300 i 400 MPa). Također su se analizirala dva ključna organoleptička svojstva tretiranih namirnica, tekstura i boja. Instrumentalnom analizom teksture ispitani su tvrdoća i elastičnost namirnica prije i nakon tretiranja visokim hidrostatskim tlakom. Boja je bila ispitivana korištenjem kolorimetra, u punom vidljivom spektru. Nakon provedenih mikrobioloških ispitivanja, konačan zaključak je da se metoda pokazala kao vrlo efikasna u inaktivaciji E.Coli (maksimalni pad za 8log CFU pri 400 MPa), uz minimalni utjecaj na tvrdoću (pad tvrdoće za 8 % pri maksimalnom tlaku od 400 MPa) i elastičnost (smanjenje elastičnosti za 6 % pri 400 MPa). Nije došlo do degradacije boje, te E (odstupanje L*, a* i b* vrijednosti od referetnog uzorka) pokazuje da se detektirana promjena boje ne može vidjeti golim okom.

visoki hidrostatski tlak; povrće; tekstura; boja; E.coli

nije evidentirano

engleski

Influence of high hydrostatic pressure on textural properties, colour and microbiological safety of pickled cucumbers

nije evidentirano

high hydrostatic pressure; texture; colour; e.coli

nije evidentirano

Podaci o prilogu

451-456.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings

Branko Katalinić

Požega : Beč: Veleučilište u Požegi

978-3-901509-78-0

Podaci o skupu

3rd International Conference „Vallis Aurea“ focus on: Regional Development

poster

05.10.2012-05.10.2012

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija