Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti cimeta, kore limuna i čili-paprike (CROSBI ID 374984)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pugelnik, Jelena
Djaković, Senka
hrvatski
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti cimeta, kore limuna i čili-paprike
Poznato je da su eterična ulja nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka koja daju specifični miris i često su kompleksne smjese različitog sastava, a dobivaju se različitim metodama izolacije od kojih su destilacija vodenom parom i ekstrakcija organskim otapalom najčešće upotrebljavane. Mirisne lakohlapljive komponente povezane su sa esterima, a karakterističan okus i aroma mnogih začina rezultat je prisustva aromatskih aldehida i ketona. U ovom radu opisana je izolacija lakohlapljivih komponenti limunove kore, kasija cimeta u štapiću i čili paprike u prahu te je njihova struktura potvđena tankoslojnom kromatografijom i FTIR spektroskopijom. Izolacijom limunove kore dobivena je komponenta terpenskog sastava - limonen, udio aldehidne funkcijske skupine potvrđuje cimetaldehid kao lakohlapljivu komponentu u cimetu, C=C veza čili paprike u prahu pripisuje se terpenskoj strukturi.
lakohlapljive komponente; destilacija vodenom parom; FTIR- spektroskopija; aldehidi
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of volatile components cinnamon, lemon peel and chilipeper
nije evidentirano
volatile components; steam distillation; FTIR-spectroscopy; aldehydes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
29.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb