Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dalmatinska janjetina (CROSBI ID 591205)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna Dalmatinska janjetina // 14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja / Mulc, Danijel (ur.). Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012. str. 26-42

Podaci o odgovornosti

Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna

hrvatski

Dalmatinska janjetina

Dalmatinska pramenka je nastala i stoljećima se uzgaja na području Velebita, Dinare, Svilaje, Kamešnice, Biokova, Dalmatinske zagore, Ravnih kotara, Cetinske krajine te na otocima. Iako navedena pasmina pripada skupini dugorepih ovaca kombiniranih proizvodnih odlika, glavni proizvod ove pasmine je meso, odnosno mlada janjetina (Mioč i sur., 2011). Ipak, u pojedinim gospodarstvima ovce muzu, a mlijeko najčešće u vlastitom domaćinstvu prerađuju u sir ili ga prodaju mljekari. Dalmatinska pramenka je s populacijom od oko 200 000 grla naša najbrojnija izvorna pasmina, a najviše ih se uzgaja na području Šibensko-kninske županije te znatno manje u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji (HPA, 2012). Struktura i veličina stada dosta su varijabilni ; od malih obiteljskih stada uzgajanih isključivo za podmirenje potreba gospodarstva najčešće za mesom, do većih komercijalnih stada (iznad 200 grla). S obzirom da janjetina dominira u ukupnoj proizvodnji mesa ovaca dalmatinske pramenke, u daljnjem tekstu podrobnije su opisani klaonički pokazatelji, odlike trupova i kemijski sastav mesa janjadi ove pasmine. U posljednjih pet godina provedena su različita istraživanja s ciljem utvrđivanja, definiranja i standardizacije mesnih odlika hrvatskih autohtonih pasmina ovaca, a što je preduvjet dobivanja neke od oznaka kvalitete (zaštićena izvornost (PDO), zaštićeno zemljopisno podrijetlo (PGI)). Budući da je dalmatinska pramenka tek nedavno uvrštena na popis autohtonih pasmina ovaca, a ujedno je i dosad slabo proučavana, djelatnici Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske poljoprivredne agencije su u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo Šibensko-kninske i Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije proveli istraživanje čija je svrha utvrđivanje mesnih odlika dalmatinske pramenke.

dalmatinska pramenka; janjad; meso; klaonički pokazatelji; mišići; masne kiseline; aminokiseline; mineralni sastav

nije evidentirano

engleski

Dalmatian lamb meat

nije evidentirano

Dalmatian pramenka; lambs; meat; carcass traits; muscles; amino acids; fatty acids; mineral composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

26-42.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja

Mulc, Danijel

Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)

1845-5271

Podaci o skupu

14. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

pozvano predavanje

18.10.2012-19.10.2012

Trogir, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)