Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prirodna raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Phaseolus vulgaris L.) (CROSBI ID 375106)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antunović, Ivana Prirodna raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Phaseolus vulgaris L.) / Sikora, Sanja (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Antunović, Ivana

Sikora, Sanja

hrvatski

Prirodna raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Phaseolus vulgaris L.)

Važan čimbenik, ujedno i problem koji utječe na rast i razvoj biljke je ishrana dušikom, jer biljka može usvajati samo amonijačni i nitratni dušik. Simbiozni odnosi između kvržičnih bakterija i različitih leguminoza omogućuju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Proces simbiozne fiksacije dušika nastoji se što više intenzivirati predsjetvenom bakterizacijom sjemena leguminoza sa učinkovitim Rhizobium sojevima. Selekcija visoko efektivnih sojeva predstavlja jedan od glavnih preduvjeta za uspješnu primjenu bakterizacije. Prisustvo adaptiranih i visoko kompetitivnih autohtonih sojeva u tlu može ograničiti uspjeh predsjetvene bakterizacije. Zbog toga je bitno karakterizirati autohtone kompetitore i dobiti uvid u sastav prirodne raznolikosti. Glavni cilj ovog rada je, iz dostupnih literaturnih podataka, objasniti prirodnu raznolikost kvržičnih bakterija koje noduliraju grah (Rhizobium leguminosarum bv. phaseoli, R. tropici, R. etli) i novo otkrivene vrste R. gallicum i R. giardinii. Grah je vrijedan izvor hranjivih sastojaka, naročito bjelančevina, te predstavlja važan izvor proteina u ljudskoj ishrani. Kvržice s bakterijama iz roda Rhizobium razvijaju se na sekundarnom korijenju graha. Molekularne metode (16S rDNA PCR-RFLP, RAPD, rep-PCR), koje omogućuju brzu i pouzdanu diferencijaciju vrlo srodnih bakterijskih vrsta i sojeva, koriste se za identifikaciju sojeva i za utvrđivanje genetske raznolikosti unutar prirodne populacije. Pretpostavlja se da postoji visoki stupanj varijabilnosti u prirodnoj populaciji i da se sastav autohtonih sojeva mijenja ovisno o uvjetima određenog lokaliteta. Nakon genetske diferencijacije izoliranih sojeva pristupa se istraživanju njihove simbiozne učinkovitosti putem vegetacijskih i poljskih pokusa. Primjena najkvalitetnijih sojeva za predsjetvenu bakterizaciju graha može značajno poboljšati učinkovitost fiksacije dušika i unaprijediti proizvodnju ove kulture.

simbiozna fiksacija dušika; Rhizobium sp.; kvržice; Phaseolus vulgaris

nije evidentirano

engleski

Biodiversity of common bean (Phaesolus vulgaris L.) rhizobia

nije evidentirano

symbiotic nitrogen fixation; Rhizobium sp.; nodules; Phaseolus vulgaris

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

18.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)