Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura (CROSBI ID 375108)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Polak, Ivana Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura / Sikora, Sanja (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Polak, Ivana

Sikora, Sanja

hrvatski

Značaj bakterizacije u uzgoju krmnih kultura

Dušik je glavni limitirajući hranivi element u uzgoju biljaka, a zbog ekonomskih troškova i ekoloških problema uslijed obilne upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva, potrebno je naći alternativne izvore dušika. Održiva poljoprivreda nudi rješenje u obliku biološke fiksacije dušika, u ovom slučaju simbiozni odnos kvržičnih bakterija i leguminoza. Leguminoze su najkvalitenije krmne kulture koje su višestruko korisne za poljoprivredu, ali najznačajniji je simbiozni odnos sa bakterijama koje omogućuju biljci dušik u obliku u kojem ga mogu iskoristiti, čime se smanjuje potreba za mineralnim dušičnim gnojivima. Da bi prinos i kvaliteta najznačajnijih leguminoza bila zadovoljavajuća a upotreba mineralnih dušičnih gnojiva minimalna, potrebno je vršiti bakterizaciju sjemena ovih kultura u energetski, ekonomski i ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Poznato je da se sojevi simbioznih fiksatora dušika razlikuju u svojoj učinkovitosti, kompetitivnosti i kompatibilnosti sa sortimentom, stoga je selekcija učinkovitih sojeva glavni preduvjet za uspješnu primjenu predsjetvene bakterizacije. Temeljem istraživanja koja su se vršila na lucerni, stočnom grašku, soji i djetelini može se zaključiti da je predsjetvena bakterizacija od iznimne važnosti za proizvodnju, prinos i kvalitetu ovih krmnih kultura, koje su najvažniji izvori hrane u stočarstvu. Cilj ovog rada je prikupiti i sistematizirati literaturne izvore koji se bave značajem predsjetvene bakterizacije u uzgoju krmnih kultura i istaknuti značaj primjene znanstvenih spoznaja iz područja mikrobiologije tla u ekološki prihvatljivoj proizvodnji krmnih kultura.

bakterizacija; krmne kulture; održiva poljoprivreda; simbiozna fiksacija dušika

nije evidentirano

engleski

Importance of inoculation in breeding of forage legumes

nije evidentirano

inoculation; forage legumes; sustainable agriculture; symbiotic nitrogen fixation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

18.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)