Enzimske metode izolacije proteina sirutke (CROSBI ID 591568)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lisak, Katarina, Jeličić, Irena, Tratnik, Ljubica, Božanić, Rajka
hrvatski
Enzimske metode izolacije proteina sirutke
Premda je sirutka izvor najvrednijih proteina s različitim funkcionalnim svojstvima, komercijalna upotreba nije znatno raširena zbog nedostatka metoda izolacije industrijskih razmjera. Najčešće metode za izolaciju proteina sirutke su kombinacije membranskih procesa, ionskih kromatografija te selektivno odvajanje pomoću određene temperature i pH. Kao veliki potencijal za izolaciju novije su se pokazali enzimi, pri čemu dolazi do minimalne denaturacije proteina, a i znatno smanjenje troškova. Pravilnim odabirom enzima i uvjeta hidrolize može se utjecati na selektivnost enzima te na taj način izolirati pojedinu frakciju proteina sirutke. Hidroliza otopljenih izolata proteina sirutke u vodi vođena je s kimotripsinom ili pepsinom pri različitim uvjetima reakcije (pH 1-8, 5, temp. 25-45°C, vrijeme 10-120 min i koncentracija enzima 0, 1-1, 5%). Da bi se zaustavila hidroliza korištena je kiselina ili lužina, a uzorci su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Smanjenjem temperature i pH reakcije količina nehidroliziranih proteina je bila veća. Isti trend je primijećen smanjenjem koncentracije enzima. α-La je pokazao veću otpornost ka hidrolizi pri nižim temperaturama i višim pH vrijednostima dok je za β-Lg vrijedio obrnuti trend. Najbolji uvjeti za izolaciju α-La su bili pH 8, 5, 25°C i 0, 5% α-kimotripsina pri čemu je dobiveno oko 73% α-La, a sav β-Lg je bio hidroliziran. Najbolji uvjeti za izolaciju β-Lg su bili pH 1, 0, 40°C i 0, 5% pepsina pri čemu je dobiveno oko 90% β-Lg dok je α-La u potpunosti hidroliziran. Ove metode imaju veliki potencijal za industrijsku proizvodnju pojedine frakcije proteina sirutke.
α-laktalbumin; β-laktoglobulin; α-kimotripsin; hidroliza; izolacija; pepsin
nije evidentirano
engleski
Enzymatic methods for the whey protein isolation
nije evidentirano
α-lactalbumin; β-lactoglobulin; α-chymotrypsin; hydrolysis; isolation; pepsin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
42-43.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 40.-og Hrvatskog Simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem
Samaržija, D.
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
1847-1870
Podaci o skupu
40.-ti Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
21.10.2012-24.10.2012
Lovran, Hrvatska