Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Enzimske metode izolacije proteina sirutke (CROSBI ID 591568)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lisak, Katarina, Jeličić, Irena, Tratnik, Ljubica, Božanić, Rajka Enzimske metode izolacije proteina sirutke // Zbornik sažetaka 40.-og Hrvatskog Simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, D. (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 42-43

Podaci o odgovornosti

Lisak, Katarina, Jeličić, Irena, Tratnik, Ljubica, Božanić, Rajka

hrvatski

Enzimske metode izolacije proteina sirutke

Premda je sirutka izvor najvrednijih proteina s različitim funkcionalnim svojstvima, komercijalna upotreba nije znatno raširena zbog nedostatka metoda izolacije industrijskih razmjera. Najčešće metode za izolaciju proteina sirutke su kombinacije membranskih procesa, ionskih kromatografija te selektivno odvajanje pomoću određene temperature i pH. Kao veliki potencijal za izolaciju novije su se pokazali enzimi, pri čemu dolazi do minimalne denaturacije proteina, a i znatno smanjenje troškova. Pravilnim odabirom enzima i uvjeta hidrolize može se utjecati na selektivnost enzima te na taj način izolirati pojedinu frakciju proteina sirutke. Hidroliza otopljenih izolata proteina sirutke u vodi vođena je s kimotripsinom ili pepsinom pri različitim uvjetima reakcije (pH 1-8, 5, temp. 25-45°C, vrijeme 10-120 min i koncentracija enzima 0, 1-1, 5%). Da bi se zaustavila hidroliza korištena je kiselina ili lužina, a uzorci su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Smanjenjem temperature i pH reakcije količina nehidroliziranih proteina je bila veća. Isti trend je primijećen smanjenjem koncentracije enzima. α-La je pokazao veću otpornost ka hidrolizi pri nižim temperaturama i višim pH vrijednostima dok je za β-Lg vrijedio obrnuti trend. Najbolji uvjeti za izolaciju α-La su bili pH 8, 5, 25°C i 0, 5% α-kimotripsina pri čemu je dobiveno oko 73% α-La, a sav β-Lg je bio hidroliziran. Najbolji uvjeti za izolaciju β-Lg su bili pH 1, 0, 40°C i 0, 5% pepsina pri čemu je dobiveno oko 90% β-Lg dok je α-La u potpunosti hidroliziran. Ove metode imaju veliki potencijal za industrijsku proizvodnju pojedine frakcije proteina sirutke.

α-laktalbumin; β-laktoglobulin; α-kimotripsin; hidroliza; izolacija; pepsin

nije evidentirano

engleski

Enzymatic methods for the whey protein isolation

nije evidentirano

α-lactalbumin; β-lactoglobulin; α-chymotrypsin; hydrolysis; isolation; pepsin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-43.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 40.-og Hrvatskog Simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem

Samaržija, D.

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

40.-ti Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

21.10.2012-24.10.2012

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija