Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta (CROSBI ID 333084)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barić, Darko Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2000

Podaci o odgovornosti

Barić, Darko

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Ispitivanje učinka primjene prebiotika oligofruktoze u proizvodnji jogurta

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije, te na kakvoću teksture jogurta i probiotičkog mliječno kiselog napitka čiji je starter u svom sastavu sadržao probiotičke sojeve bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus.Cilj rada također je bio ispitati utjecaj udjela mliječne masti u mlijeku na kinetiku fermentacije i koagulacije, kao i utjecaj miješane probiotičke starter kulture u odnosu na jogurtnu. Rezultati rada pokazali su veću fermentantativnu aktivnost jogurtne kulture, ali i snažno djelovanje inulina na ubrzanje fermentacije probiotičkog mliječno kiselog napitka. Inulin je također imao bitan utjecaj na povećanje čvrstoće konzistencije probiotičkog mliječno kiselog napitka. Pokazalo se također da je inulin odigrao bitnu ulogu za stabilizaciju teksture fermentiranih mliječnih napitaka s nižim udjelima mliječne masti.

jogurt; kinetika fermentacije i koagulacije; prebiotici; oligofruktoza

nije evidentirano

engleski

Examination of oligofructose effect on yoghurt production

nije evidentirano

yoghurt; fermentation and coagulation kinetics; prebiotics; oligofructose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

17.11.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija