Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka (CROSBI ID 375379)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Padovan, Antonija
Voća, Sandra
hrvatski
Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte „Sladun“ te utjecaj perioda skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka („SOK 1“), sok kojem je dodana limunska kiselina („SOK 2“) i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer saharoza („SOK 3“). Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je: 17, 3 % ukupne suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH – vrijednost, 0, 4 g/L ukupnih kiselina, 17, 7 mg % vitamina C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Termičkom obradom postupkom pasterizacije u svim analiziranim uzorcima soka od šipka došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola. Tijekom perioda skladištenja (90 dana) nije došlo do značajnijih promjena u razini ukupne suhe tvari, topljive suhe tvari, pH – vrijednosti i ukupne kiselosti, dok se sadržaj vitamina C i ukupnih fenola značajno smanjio tijekom perioda skladištenja u svim analiziranim uzorcima soka od šipka. Sadržaj vitamina C tijekom perioda skladištenja smanjio se od 35 („SOK 3“) do 40 % („SOK 1“), dok je smanjenje ukupnih fenola u sva tri uzorka bilo oko 40 %.
Punica granatum L.; sok od šipka; kemijski parametri; period skladištenja
nije evidentirano
engleski
Quality of the natural and thermally processed pomegranate juice
nije evidentirano
Punica granatum L.; pomegranate juice; chemical parameters; storage period
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
24.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb