Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka (CROSBI ID 375379)

Ocjenski rad | diplomski rad

Padovan, Antonija Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Padovan, Antonija

Voća, Sandra

hrvatski

Kvaliteta prirodnog i termički obrađenog soka od šipka

Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte „Sladun“ te utjecaj perioda skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka („SOK 1“), sok kojem je dodana limunska kiselina („SOK 2“) i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer saharoza („SOK 3“). Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je: 17, 3 % ukupne suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH – vrijednost, 0, 4 g/L ukupnih kiselina, 17, 7 mg % vitamina C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Termičkom obradom postupkom pasterizacije u svim analiziranim uzorcima soka od šipka došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola. Tijekom perioda skladištenja (90 dana) nije došlo do značajnijih promjena u razini ukupne suhe tvari, topljive suhe tvari, pH – vrijednosti i ukupne kiselosti, dok se sadržaj vitamina C i ukupnih fenola značajno smanjio tijekom perioda skladištenja u svim analiziranim uzorcima soka od šipka. Sadržaj vitamina C tijekom perioda skladištenja smanjio se od 35 („SOK 3“) do 40 % („SOK 1“), dok je smanjenje ukupnih fenola u sva tri uzorka bilo oko 40 %.

Punica granatum L.; sok od šipka; kemijski parametri; period skladištenja

nije evidentirano

engleski

Quality of the natural and thermally processed pomegranate juice

nije evidentirano

Punica granatum L.; pomegranate juice; chemical parameters; storage period

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

24.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)